Kadri Tali: ma ei usu, et Järvi seda mu vastu teeks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO direktor Kadri Tali
ERSO direktor Kadri Tali Foto: Peeter Langovits

ERSO direktor Kadri Tali ei soovinud dirigent Neeme Järvi väidetavat pahameelt orkestri muutmise üle sihtasutuseks kommenteerida enne, kui saab temaga rääkida, kuid info kontsertide ärajätmise kohta on tema sõnul väga häiriv ja ta ei usu, et Järvi seda teeb.

«Sihtasutuseks ülemineku eel on meil olnud töös ERSO töögrupp, toimunud iganädalased koosolekud, koostatud protokollid, Neeme Järviga on kohtutud. Minu jaoks oli pigem see üllatus, et sihtasutus luuakse kuu aega hiljem, ma teadsin, et 1. jaanuari seisuga,» rääkis Tali Postimehele.

Tema sõnul tutvustasid teemat kultuuriministeeriumi kantsler ja asekantsler ning info on jõudnud ka orkestrantidele. Eile andis valitsus kultuuriministrile volituse Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri muutmiseks riigiasutusest sihtasutuseks.

Pianist Vardo Rumessen rääkis täna Klassikaraadio saates «Quo Vadis?», et Järvi oli eile seda  uudist kuuldes äärmiselt nördinud, helistas talle ja palus avalikkusele edasi öelda, et tema enne Eestisse ei tule, kui tal on orkester, mille nimi on riiklik sümfooniaorkester ning seetõttu jäävad ära kontserdid 19. ja 20. detsembri, samuti uusaastakontsert 1. jaanuaril.

Kadri Tali oli seda infot ajakirjandusest kuuldes väga õnnetu. «Neeme Järviga me oleme äärmiselt head sõbrad ja kolleegid, minu tunded tema vastu ei piirdu ainult muusikaga, vaid minu lugupidamine on tõesti väga sügav, seetõttu ma ei võta kommenteerida neid sõnu, mida räägib kolmas osapool. Ma tahaks tema oma sõnu kuulda.» Praegu on Järvil proov ning seetõttu pole Tali teda telefonitsi kätte saanud.

«Ma ei usu hetkekski, et ta käituks minu vastu nii, et ta läheb minu selja taga ja annab sellise teate avalikkusele minu teadmata, nagu praegu tuleb välja,» ütles Tali, kelle sõnul ta on Järviga väga tihedas kontaktis.

«Pean tunnistama, et ERSO ja minu kahe ja poole aastane koostöö on olnud väga viljakas ja ma olen äärmiselt õnnetu, et publikule praegu sellist häirivat ja valet infot ilma konkreetsete tagamaadeta edastatakse. Meie tänane tööpäev läheb luhta, ma loodan, et see on ainus tööpäev ja et muusikud ei pea lugema ajakirjandusest, nagu juht ei oleks varasemalt sellistest asjadest teada andnud,» sõnas orkestri direktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles