Statistik: uued tõmbekeskused võiksid olla Elva ja Põltsamaa

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just Põltsamaad peab Tõnurist uueks tõmbekeskuseks.
Just Põltsamaad peab Tõnurist uueks tõmbekeskuseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandusliku arengu, elujärje ja kõrgharidusega elanike osakaalu poolest ületavad Harjumaa ja Tartumaa selgelt teisi Eesti piirkondi, selgub statistikaameti ülevaatest.

Üks kolmandik Eesti inimestest käib tööl kodukohast kaugemal, peamiselt suuremates linnades ja maakonnakeskustes, seejuures on tõmbekeskuste geograafias viimase paarikümne aasta jooksul toimunud vaid mõned muutused, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Statistikaameti metoodik-juhtivstatistik Anu Tõnurist rääkis, et tõmbekeskused on oma mõjualasid laiendanud, näiteks kuulub täna Tallinna mõju alla juba üks osa Rapla maakonnast, Lääne maakonnast, kuid on tekkinud ka uusi tõmbekeskusi, mis on tugevamad kui nad olid 20 aastat tagasi.

Uute tõmbekeskustena nimetab Tõnurist näiteks Põltsamaad ja Elvat, samas on oma rolli tõmbekeskusena suuresti kaotanud näiteks Sillamäe ja Püssi Ida-Virumaal.

Kui võrrelda SKPd elaniku kohta, siis ületas Eesti rikkaim maakond Harjumaa 2010. aastal viimasel kohal oleva Põlvamaa rohkem kui kolmekordselt
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles