Prantsusmaal tekitab vaidlusi kavandatav prostitutsioonieelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatav seaduseelnõu tekitab prantslaste seas vaidlusi. Pildil tänane meeleavaldus.
Kavandatav seaduseelnõu tekitab prantslaste seas vaidlusi. Pildil tänane meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Prantsuse parlament alustas reedel debatti seksisse vabameelselt suhtuvas riigis vastakaid arvamusi tekitanud seaduseelnõu üle, mis näeb ette seksi ostjate karistamist.

Kümned inimesed avaldasid meelt eelnõu poolt ja vastu, kui alamkoja saadikud kavandatavat seadust arutama kogunesid. Eelnõu pannakse hääletusele kolmapäeval.

Prostitutsioon kui selline on Prantsusmaal lubatud, kuid keelatud on kupeldamine ja alaealised ei tohi seksi müüa.

Valitsuse sõnul on uue eelnõu eesmärk vähendada naistevastast vägivalda ja kaitsta inimkaubitsejate võrku sattunud lõbunaisi.

Eelnõu vastaste väitel sunnib see seksitöötajad veel sügavamale põranda alla ja seab neid seda suuremasse ohtu. Leidub ka neid, kelle väitel tuleks igal inimesel lubada kasutada oma keha, nagu talle meeldib.

Naiste õiguste minister ja valitsuse kõneisik Najat Vallaud-Belkacem ütles alamkojas rahvaesindajatele, et «Prantsusmaa ei ole riik, kusi prostitutsioon on teretulnud».

«Küsimus ei ole seksuaalsuses, me ei kavatse hakata kõlbluspolitseiks, küsimus on rahas, mis toidab sutenöörlust,» rõhutas ta.

Parlamendihoone ees avaldas meelt umbers 150 prostituuti, skandeerides: «Sa magad meiega ja hääletad meie vastu».

«Nad tahavad takistada meid töötamast,» pahandas Prantsuse seksitöötajate ametiühingu STRASS aktivist Thierry Schaffauser.

Läheduses seisis 50-liikmeline rühm feministe ja teisi eelnõu pooldajaid, kelle plakatilt võis lugeda: «Üheskoos prostitutsiooni kaotamise eest.»

Seadusandjad keskenduvad eelnõu kõige vastuolulisemale klauslile, mis näeb ette kliendi karistamist 1500 euro suuruse rahatrahviga esimese ja enam kui kahekordse summaga iga järgmise eksimuse korral.

Prantsusmaal on umbkaudsetel hinnangutel umbes 20 000 seksitöötajat, kellest paljud on Ida-Euroopa riikidest nagu Bulgaaria ja Rumeenia või Aafrikast Nigeeriast ja Kamerunist, aga ka Hiinast ja Lõuna-Ameerikast. Siseministeeriumi andmetel moodustavad välismaalased 80-90 protsenti Prantsusmaa prostituutidest ja suurem osa neist on inimkaubanduse ohvrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles