Põhja-Korea kinnitas eaka ameeriklase kinnipidamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea kinnitas laupäeval Korea sõja veteranist eaka ameeriklase kinnipidamist «riigivaenulike tegude eest».

Põhja-Koreas kümnepäevasel reisil käinud 85-aastane Merrill Newman peeti mehe sugulaste sõnul kinni 26. oktoobril vahetult enne äralendu pealinnast Pyongyangist. Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA kohaselt sisenes mees riiki «turisti teeseldes».

Sealsed võimud süüdistavad Newmani Põhja-Korea au ja suveräänsuse rikkumises ning «selle sotsialistliku riigikorra mõnitamises, mis polnud kooskõlas ringsõidu eesmärgiga».

Newman töötas Korea sõja ajal 1953. aastal USA sõjaväeluure nõunikuna. KCNA sõnul oli mees korraldanud spionaaži- ja diversiooniakte ning osalenud Põhja-Korea sõdurite ja süütute tsiviilelanike tapmises.

KCNA avaldas samuti väidetavalt Newmani vigases inglise keeles kirjutatud «vabanduse».

Poja sõnul kohtus Newman päev enne plaanitud kojusõitu Põhja-Korea ametnikega, kellega vestles oma enam kui 50 aasta tagusest väeteenistusest Korea sõja ajal. Järgmisel päeval eskorditi veteran viis minutit enne lennuki õhkutõusu selle pardalt minema.

Veteran ostis reisi turismibüroolt, mille Põhja-Korea on heaks kiitnud, ning tal olid olemas kõik vajalikud dokumendid, ütles poeg.

Ühendriikide meedia teatel reisis Californias vanadekodus elav mees Põhja-Koreasse koos samas asutuses elava sõbraga, kellel aga probleeme ei tekkinud.

USA välisministeerium on kutsunud Põhja-Koread vabastama kõiki vangistatud ameeriklasi.
Põhja-Koreas viibib juba aasta aega vangis ka 45-aastane Ühendriikide turismigiid Kenneth Bae, kes mõisteti mais 15 aastaks sunnitööle, kuna olevat kavatsenud kommunistliku režiimi kukutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles