Iraan ja Venemaa peavad kõnelusi uue Bushehri tuumajaama ehituse üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bushehri tuumajaama reaktorite hoone Iraanis.
Bushehri tuumajaama reaktorite hoone Iraanis. Foto: SCANPIX

Iraan peab Venemaaga läbirääkimisi teise tuumajaama ehitamise üle Bushehri ning tööd peaksid algama juba 2014. aastal, vahendas Iraani meedia täna tuumaagentuuri juhi Ali Akbar Salehi sõnu.

«Genfi kõnelustel tehtud edusammude valguses alustame järgmisel aastal veel ühe tuumaelektrijaama ehitamist Bushehri,» lausus Salehi.

«Me räägime venelastega läbi 4000 megavati elektri tootmise üle ja nad on väljendanud oma huvi tööde teostamise osas,» sõnas tuumaagentuuri juht riikliku uudisteportaali IRIB teatel.

Juunis täisvõimsusega tööd alustanud 1000-megavatise Bushehri tuumajaama ehitusega tegid 1970. aasta lõpus algust Saksa spetsialistid. Seejärel külmutati ehitus pikaks ajaks, kuni 1990. aastatel võttis projekti üle Vene ettevõte Atomstroieksport ning käesoleva aasta septembris võttis Teheran esmakordselt riigi ainsa tuumareaktori oma kontrolli alla.

Kokku plaanib Iraan rajada 20 000 megavatti tuumaelektrivõimsusi, mis tähendaks kokku 20 saranase reaktori ehitamist.

Iraan jõudis eelmisel pühapäeval Genfis ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmete ja Saksamaaga (P5+1) kokkuleppele oma tuumaprogrammi mõningate osade külmutamises kuueks kuuks ja sai vastutasuks lubaduse, et talle kehtestatud sanktsioone leevendatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles