Paide püromaan kirjutab end sarisüütamiste ajalukku

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik kuus süütamist mahuvad linnulennult 28 kilomeetri sisse.
Kõik kuus süütamist mahuvad linnulennult 28 kilomeetri sisse. Foto: graafika: Alari Paluots

Püromaania on haigus, mida spetsialistide hinnangul põeb suure tõenäosusega ka Paidest alustanud ja seejärel oma tegevuse linna ümbruse küünidele laiendanud tegelane. Paide püromaan on kirjutanud end juba praegu leegitsevate tähtedega Eesti sarisüütamiste ajalukku.

Kui väänata kõik viimaste aastate Paide ja selle lähiümbruse seletamatud süütamised ühe inimese kraesse, siis pole seda tegelast suutnud viimastel kümnenditel püromaania vallas keegi üle trumbata.

Pärast 25. augusti süütamist Paides järgneski süttimine Tarbjas, samal ööl veidi vähem kui tund hiljem sai päästekeskus teate küünipõlengust 11 kilomeetri kauguselt Röa külast. Järgmisel ööl liikus püromaan Paidest kaugemale Pala külla, siis 17. novembril mööda sama teed veel kaugemale Türi-Allikule ning lõpuks Jändjale, kus põles läinud kolmapäeval tuhatkond heinarulli. Kokku süttis Paides ja selle lähiümbruses 25.-27. augustil neli hoonet, 17. ja 27. novembril aga kaks suurt ja heina täis küüni.

Kas jätkan loetelu? Tänavu juulis üritas keegi korduvalt süüdata Paides elumaja ning pani põlema kaks aiamaja. Eelmise aasta oktoobris püüdis pätt süütada vanas mahajäetud aiamajakeses tugitool-voodit ja kaltse. Mullu 25. oktoobril põles ühes Paide kahekorruselises puumajas taas tugitool, samal öösel põles üks Paide kuur. 2011. aasta juulis põles Paides kaks puukuuri. Sama aasta 27. juuni öösel süttis linnas kuur, seejärel puiduga täidetud laohoone ning siis üritati veel väljastpoolt põlema saada ühe elumaja aknaraami ja välisseina. 23. juunil 2011 põles Paides veel üks tühjalt seisev elumaja.

Paide kandis on tulega midagi väga valesti. Päästeameti Järvamaa päästepiirkonna juhataja Janar Kärneri kinnitusel on päästjatel viimastel aastatel tõepoolest olnud küllalt tegemist seletamatutel asjaoludel valla pääsenud põlengute lainetega, mis ulatuvad vähemasti 2011. aastasse. «Varasemal ajal oli veel ka Koigi piirkonnas põlengute laine,» lisas ta. 2011. aasta septembris mõistis kohus 1988. aastal sündinud ja varem karistatud Antti Kõivopuu süüdi Koigi vallavalitsusele kuulunud kuuri süütamises. Koigi asub Paidest vähem kui 18 kilomeetri kaugusel. Kärneri sõnul oli Koigi kandis süütamisi tegelikult rohkem.

Ajaloos veelgi põhjalikumalt sorides selgub aga, et Paide süütamiste lained said alguse juba 2008. aasta süvel, kui linnas tegutses lilleamplimaniakk ehk tegelane, kes süütas seal öisel ajal ridamisi lilleampleid. Lilleamplitest alustamine haakub päris hästi tänaseks päevaks hiigelküünideni jõudnud tegelase isu kasvuga.

Tänane Postimees Pluss ja Postimehe paberväljaanne käsitleb Paide püromaani tegemisi põhjalikult ning meenutab ka varasemaid sarisüütajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles