2300. aastaks on kliima inimeste jaoks liiga kuumaks muutunud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Maa.
Planeet Maa. Foto: SCANPIX

Klimatoloogide sõnul võib praeguse globaalse kliimasoojenemise  tagajärjel 2300. aastaks suur osa paikadest inimestele eluks sobimatuks muutunud olla.

Austraalia ja USA  ülikoolide koostöös valminud raport avalikustati eile, kirjutab AFP.

Kliima muutuks märgatavalt, kui keskmine temperatuur tõuseks seitse kraadi. Suur osa viljakast maast muutuks lihtsalt kõrbeks, kus on võimatu elada.

«Kuid 11 – 12-kraadine tõus tähendaks seda, et suur osa inimasustustest lakkaks olemast,» selgitasid uurijad.

Professor Steven Sherwood arvates seitsmekraadist temperatuuritõusu veel järgmisel 100 aasta jooksul ei juhtu.

«Kuid kui fossiilsete kütuste põletamist jätkatakse nagu seni, siis 2300. aastaks seisab inimkond silmitsi tõsise probleemiga. Inimkonna ellujäämise võimalus on 50:50,» selgitas Sherwood.

Uurija arvates on kliimamuutuseuuringud olnud pinnapealsed ning kasvuhoonegaaside pikaajalise mõju kohta täpsemad uuringud puuduvad.

«Pole välistatud, et 300 aasta pärast on keskmine temperatuur tõusnud 12 kraadi. See must stsenaarium tundub üsna realistlik olevat,» lisas klimatoloog Tony McMichael.

McMichaeli arvates peaksid teadlased rohkem tähelepanu pöörama merepinna tõusule, maastikepõlengutele, lühiajalistele kuumalainetele ning looduse mitmekesisuse vähenemisele. Need on märgid, mis viitavad tuleviku ökokatastroofile ning sellest tingitud inimeste arvukuse vähenemisele.

«Inimeste eluks kõlblikku maad jääb aina vähemaks. Algab võitlus ressursside ja ellujäämise eest,» nentis uurija.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles