Ametist lahkuv Lang: ma ei astu tagasi Sirbis toimunu pärast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriminister Rein Lang ütles täna riigikogus tehtud poliitilises avalduses, et ei astu tagasi mitte Sirbis toimunu pärast ega ka seetõttu, et oleks oma ametis põhimõttelistes küsimustes eksinud, vaid sellepärast, et tal on muutunud võimatuks osaleda ministrina Eesti ühiskonna kommunikatsiooniväljas.

Lang ütles riigikogus, et astub tagasi, kuid mitte sellepärast, et leiaks, et oleks oma ametis eksinud põhimõttelistes küsimustes. «Vigu on ikka ette tulnud. Tegijatel juhtub,» lausus ta ning avaldas veendumust, et enam kui kahe aasta jooksul kultuuriministeeriumis ette võetud sammud nii ministeeriumi enda reorganiseerimisel kui ka tema initsieeritud muudatused kultuuriministeeriumi haldusalas on olnud õiged, tehtud heas usus ja kantuna põhiseaduse preambulas toodud kohustusest tagada eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade.

«Ka pole minul põhjust astuda tagasi kultuurilehes Sirp toimunu pärast. Pean aga kohaseks veel kord vabandada nende ees, keda see saaga isiklikult puudutas,» ütles ta.

Lang märkis, et tema jaoks on täna ületamatu probleem tema võimatus osaleda ministrina Eesti ühiskonna kommunikatsiooniväljas. «Ma olen sattunud situatsiooni, mida Ukraina huumoriajakiri kirjeldab läbi müütilise lingvist Koškini, kes mängleva kergusega leiab igast teie öeldud lausest üles tähed, millest moodustab kolmetähelise ropu sõna,» lausus ta ning lisas, et ükskõik, mida ta ei ütle või jätab ütlemata, leiab kohe koškinlikku analüüsi. «Käib omamoodi mäng, võidujooks selle nimel, kes jõuab kiiremini ja halvemini öelda.»

Ka pole minul põhjust astuda tagasi kultuurilehes Sirp toimunu pärast. Pean aga kohaseks veel kord vabandada nende ees, keda see saaga isiklikult puudutas.

Lang ütles, et pole selles olukorras sugugi üksi. Sajad Eesti inimesed, kellel oleks ühiskonnale midagi öelda, keelduvad tema sõnul avalikkuse ees sõna võtmast, kuna ei soovi olla olukorras, kus anonüümsete netikommentaatorite laiad hulgad mõistavad otsustavalt hukka kellegi, keda nad ei tunne, või millegi, millest nad pole midagi kuulnudki. «Mitte Sirbis toimunu ei tekita meile vaikivat ajastut, vaid viis, kuidas seda avalikkuses kajastati,» sõnas ta.

Enda sõnul ei süüdista ta siiski ajakirjandust. Tema sõnul kaotavad klassikalised ajakirjandusväljaanded praegu oma sisulist positsiooni ning arutelu, mõttevahetus ja uudiste vahendamine kandub järjest enam veebiportaalidesse, blogidesse ja listidesse. «Selle tingib tehnoloogia areng. See kõik loob uusi võimalusi. Nii headele kui pahadele poistele,» rääkis Lang.

Ta avaldas arvamust, et tänases Eestis on turunduslik võidumees see, kes suudab välja mõelda sellise vale, mis oleks sedavõrd suur, et muutuks hetkeks usutavaks ja mida levitataks enne ümberlükkamist vähemalt ööpäeva jooksul.

«Selle 24 tunni jooksul hakkab vale elama oma teisi elusid ka siis, kui tema algallikas on maha löödud. Seepärast on ratsionaalne sünnitada vale nädalavahetuse alguses. Välisministrina oli mul võimalus korduvalt kogeda, et mingi valel põhinev avaldus tekkis Venemaa välisministeeriumis tavaliselt reedel vahetult enne tööpäeva lõppu. See tagas Eestis terve nädalavahetuse kestva mõttevahetuse nii vale enda kui sellele vastamise üle,» ütles ta.

Langi sõnul ei piisa praegu ka enam sellest, et väljaanne, kes eksib faktide vastu, oma vead aumehe kombel omaenda väljaandes ära õiendab. «Valed paljunevad täna momentaanselt ja jõuavad ka nendeni, kes konkreetset vale allikat ennast üldsegi ei loe, vaata ega kuula,» lausus ta.

Tema sõnul käib paljudes riikides arutelu selle üle, kuidas kaitsta isikute õigust aule ja väärikusele valgusekiirusel kihutavas digiühiskonnas, ning ka Eestis on tema hinnangul ülim aeg neid arutelusid alustada.

Samuti märkis Lang, et nii seadusandjatel kui valitsusel tuleb vaadata peeglisse ja küsida endalt, kas on ikka tehtud kõik, et Eestis saaks areneda eetikal ja moraalil põhinev ühiskondlik kommunikatsioon ja vaba ajakirjandus, või on ise langetud turunduslõksu, kus ideede puudumist püütakse kompenseerida suhtekorralduslikke trikkidega kuni manipulatsioonini välja.

Riigikogus usaldushääletuse läbinud Lang teatas tagasiastumisest üle-eelmisel neljapäeval ETV otsesaates «Kahekõne».

Kultuuriministri ametist lahkumise järel lubas Lang tööle asuda riigikogus. Eelmistel, 2011. aastal toimunud riigikogu valimistel sai Lang Pärnumaal 3922 häält ning osutus valituks. Riigikogusse naasmisel peab talle praegustel andmetel koha vabastama reformierakondlane Andrei Korobeinik.

Lang on valitsusse kuulunud alates 2005. aasta veebruarist, mil temast sai Juhan Partsi valitsuse välisminister. Sama aasta aprillis sai ta Andrus Ansipi valitsuses justiitsministriks ning töötas sellel kohal kuni 2011. aasta kevadeni. Viimased kaks ja pool aastat on Lang olnud kultuuriministri ametis.

Uue kultuuriministri kandidaadi kinnitab erakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi ettepanekul Reformierakonna juhatus tõenäoliselt kolmapäeval. Seni on üheks võimalikuks ministrikandidaadiks peetud riigikokku kuuluvat Urve Tiidust.

Kui kandidaat on saanud erakonna juhatuse heakskiidu, teeb peaminister presidendile ettepaneku Lang vabastada ja nimetada ametisse uus kultuuriminister. Uus minister astub ametisse vande andmisega riigikogu ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles