Oma viibimisest Gruusias on teatanud 151 Eesti elanikku

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Prantsusmaa saatis täna lennukid oma kodanikke ära tooma.
Ka Prantsusmaa saatis täna lennukid oma kodanikke ära tooma. Foto: AFP / Scanpix

Thbilisis asuva Eesti saatkonnale on oma Gruusias viibimisest teatanud 151 Eesti elanikku, neist 22 ei soovi riigist lahkuda.

Lisaks Eesti kodanikele on saatkonnale oma Gruusias viibimisest teatanud 11 Soome, kaks Ukarina, kaks Venemaa, üks Leedu ja viis Gruusia kodanikku, teatas välisministeerium.

Gruusiasse on otsustanud jääda üheksa Soome ja 13 Eesti kodanikku, kelle seas on kuus ajakirjanikku.

Eile viidi bussidega Thbilisist Armeenia pealinna Jerevani 41 inimest, kellele saadetakse järgi erilennuk. Türgi kaudu on riigist lahkunud üheksa inimest, kellest seitse on jõudnud juba Varssavisse.

Välisministeeriumi andmetel on Gruusias veel 39 sinise passi omanikku, kes sooviksid riigist lahkuda. Nende seas ka 14-liikmeline mägironijate grupp, kes on Mestias.

Välisministeeriumi konsulaarosakonna juhataja Lauri Bambuse sõnul on nende naasemisega kodumaale probleeme, kuna see piirkond on väga ohtlik. «Nad ise ka ei ole päris veendunud, kas nad tahaksid sealt ära tulla,» lisas ta.

Eesti saadab homme Jerevani evakueeritud inimestele järgi erilennuki.

«Kui nad selle lennuki peale ei jõua, mis on üsna tõenäoline, siis me teeme koostööd teiste riikidega, et leida järgmised erilennud, mis siis väljuvad kas taastatud lennuliiklusega Thbilisi lennuväljalt või Jerevanist,» selgitas Bambus alpinistide Eestisse tulekut.

Kolm Eesti kodanikku on läbi humanitaarkoridori jõudnud Venemaa koosseisu kuuluvasse Põhja-Osseetiasse Vladikavkazi ning nende kodumaale jõudmiseks tehakse koostööd Vene välisministeeriumiga.

«Neil ei ole Venemaa viisat, aga sealne Vene välisministeeriumi eriesindus on lubanud võtta nad oma hoole alla ja võimaldada neile nii viisa kui ka tagasitulemine Eestisse kohe, kui see võimalikuks ostub,» rääkis ta.

Kuna Gruusia lennujaamad on suletud, siis liiguvad põgenikevood Gruusiast Armeeniasse, Türgisse ja Aserbaidžaani. Jerevani rahvusvaheline lennujaam on ülerahvastatud ning kõik lennud Euroopasse on välja müüdud (sama ka Istanbulis, Ankaras ja Trabzonis). Oma kodanike evakueerimiseks korraldavad  Euroopa Liidu liikmesriigid erilende Jerevani.  

Homse erilennuga peaks kodumaale jõudma ligi 50 Eesti elanikku ning Eesti on pakkunud teistele riikidele võimalust oma kodanikke sama lennuga evakueerida Tallinna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles