Eesti saadab Gruusiale meditsiini- ja päästetehnikat

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haavatud Gori linna elanik.
Haavatud Gori linna elanik. Foto: Reuters / Scanpix

Homme varahommikul stardib lennuk, mis viib Gruusiale meditsiini- ja päästevahendeid, muuhulgas saadetakse ka kolme kiirabiauto sisustus.

Humanitaarabi koosneb meditsiini- ja päästevahenditest, mida on Gruusia palunud läbi Euroopa Liidu, NATO, aga ka Eestilt otse, selgitas päästeameti asepeadirektor Alo Tammsalu tänasel pressikonverentsil.


Eesti saadab Gruusiale sidumisvahendeid, steriilseid sidemeid, esmaabipakke, antibiootikume, infusioonilahuseid, tekke, kergvoodeid, termolinasid, kolme kiirabiauto sisustuse ning otsingu- ja päästevahendeid purustatud hoonetest inimeste leidmiseks ja päästmiseks.

«Lennuki mahutavus seab humanitaarabile piirid ning osa meditsiinifirmade pakkumisi oleme sunnitud tagasi lükkama,» lisas ta.

Kuigi Gruusia on palunud ka doonorverd, ei ole Eestil kavas seda sinna saata. «Läbirääkimistel verekeskusega otsustasime, et kuna Eesti varud on nii väikesed, siis seda sinna ei saadeta,» selgitas ta. Samuti võib kriisiolukorras tekkida probleeme doonorvere õigeaegse kohale toimetamisega.


Sama lennukiga suunduvad Gruusiasse kaks küberrünnakute eksperti, kes abistavad sealseid valitsusasutusi ja meediaagentuure küberrünnakute tõrjumisel.


Kuigi algselt teatati, et lennuk humanitaarabiga stardib täna õhtul, on nüüdseks selgunud, et väljalend lükkub homsesse päeva.

«Jerevani lennujaam võtab vastu kõiki erilende, mida teised riigid teevad, see on ülerahvastatud ning ei suuda kõiki lende vastu võtta,» selgitas välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektor Lauri Bambus tänasel pressikonverentsil, miks lükkub Eesti erilend edasi. Tagasi tulles võtab lennuk kaasa ka Jerevanis kojusõitu ootavad evakueeritud Eesti elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles