Koolis tunneb end õnnelikuna 66 protsenti Eesti õpilastest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna avaldatud PISA-uuringu tulemused näitavad, et Eesti koolilastest 75 protsenti on kooliga rahul, õnnelikuna tunneb end neist 66 protsenti.

See näitaja on väiksem kui OECD riikide keskmine, milleks on 79 protsenti.

Eelmisel aastal 65 riigis tehtud PISA-uuringu tulemustest selgub, et õnnelikkuse ja õpitulemuste vahel ei ole statistilist seost.

Kõige õnnelikumaks peavad end arengumaade nagu Indoneesia, Albaania, Peruu ja Tai õpilased, kus aga õpitulemused on madalad.

Riigid, kus õpilased tunnevad end õnnelikuna ja saavad häid tulemusi vaatamata oma sotsiaalsele taustale, on Šveits, Liechtenstein ja Holland.

Eestiga sarnane koolirõõmu tase on näiteks Soome koolides, mis said PISA-testis väga häid tulemusi.

Sellele viitas tänasel pressikonverentsil ka haridusminister Jaak Aaviksoo, öeldes, et koolirõõmu edetabeli tipus olijad ei hiilga heade tulemustega.

«Üleval otsas on palju õnnelikumaid inimesi, ainult mulle pole päris selge, mille üle nad seal rõõmu tunnevad,» märkis ta. «Samal ajal oleme meie seal all otsas koos soomlastega. Võib-olla annab seda seletada pikkade ööde ja ugri-mugri taustaga, aga paraku see tõsi on. Rahulolu ei ole ja tõepoolest pole nii, et kõige paremad tulemused on seal, kus kõigil on rõõmus nägu peas ja lai naeratus – ilmselt nõuab õppimine ka pingutust ja see ei käi alati õnnetundega kaasas.»

Uuringust selgus veel, et Eesti õpilaste üldine suhtumine kooli on positiivne – 91 protsenti arvas, et seal õpitu võib tööelus kasuks tulla ja vaid 7 protsenti pidas koolis käimist ajaraiskamiseks. Ligi 80 protsenti õpilastest ütles, et kool on andnud neile julguse otsuseid teha, kolmveerand vastajaist uskus aga, et kool on neid täiskasvanueluks ette valmistanud. Enamik õpilasi ütles ka, et saab õpetajatega hästi läbi.

PISA uuringus osales maailmas kokku üle poole miljoni 15-aastase õpilase 65 riigist. Eestist osales uuringus 5867 õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles