Tiidus lubas kultuuriministri portfelli vastu võtta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus
Urve Tiidus Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu reformierakondlasest liige Urve Tiidus kinnitas, et peaminister on pakkunud talle kultuuriministri kohta ning pärast kaalumist on ta otsustanud selle vastu võtta.

Tiidus ütles uudistesaatele «Aktuaalne kaamera», et tema otsus ei tulnud kergelt. «Ma olen sellega venitanud, aga suure tõenäosusega, kui nüüd ametlikult öeldakse, küllap ma siis ikka «jah» ütlen,» märkis ta rahvusringhäälingu uudisteportaali teatel.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip on lubanud Kadriorgu minna homme keskpäeval pärast seda, kui ministrikandidaat on saanud erakonna juhatuse heakskiidu. Senise kultuuriministri Rein Langi vabastab ja uue ministri nimetab ametisse president.

Tiidus on lõpetanud Tartu Ülikooli inglise filoloogina ning töötanud aastaid Eesti Televisioonis. Reformierakonda astus ta 1998. aasta lõpul, enne kui temast sai Kuressaare linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja. Aastatel 2001–2005 jätkas ta teletööd Kanal 2s.

Kuressaare linnapeaks sai Tiidus 2005. aastal ning seda ametit pidas ta kuni eelmiste riigikogu valimisteni. 2011. aasta kevadel toimunud valimistel kogus ta Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal 3123 häält, mis andis talle ringkonnamandaadi. Tema asendusliikmena peaks parlamenti pääsema samas ringkonnas 1332 häält saanud reformierakondlane Tarmo Mänd.

Senine kultuuriminister Rein Lang teatas tagasiastumisest 21. novembril ning eile pidas ta lahkumiskõne riigikogus. Ta selgitas parlamendi ees oma tagasiastumise motiive ning avaldas arvamust, et vaba parlamendisaadikuna on tal rohkem võimalusi oma häält kuuldavaks teha.

Lang ütles, et ei astu tagasi mitte Sirbis toimunu pärast ega ka seetõttu, et oleks oma ametis põhimõttelistes küsimustes eksinud, vaid sellepärast, et tal on muutunud võimatuks osaleda ministrina Eesti ühiskonna kommunikatsiooniväljas.

Valitsusest lahkumise järel on Lang lubanud tööle asuda riigikogus. Viimastel riigikogu valimistel sai Lang Pärnumaalt ringkonnamandaadi, kogudes 3922 häält. Riigikogusse naasmisel peab talle praegustel andmetel koha vabastama reformierakondlane Andrei Korobeinik.

Lang kuulus valitsusse alates 2005. aasta veebruarist, mil temast sai Juhan Partsi valitsuse välisminister. Sama aasta aprillis sai ta Andrus Ansipi valitsuses justiitsministriks ning töötas sellel kohal kuni 2011. aasta kevadeni. Viimased kaks ja pool aastat oli Lang kultuuriministri ametis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles