Amnesty Internationali satelliitfotod paljastasid Põhja-Korea vangilaagrite laienemise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea vangilaagrist tehtud satelliitfoto 2008. aastast ja 2011. aastast
Põhja-Korea vangilaagrist tehtud satelliitfoto 2008. aastast ja 2011. aastast Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International avalikustas Põhja-Korea kahest suurimast vangilaagrist tehtud satelliitfotod, mille analüüsist selgus, et laagrid on kasvanud,

Uurimine näitas, et varasemate fotodega võrreldes on üks vangilaagritest märgatavalt laienenud, edastab mtv3.fi.

Amnesty esindajate sõnul võib selle totalitaarse riigi vangilaagrites olla sadu tuhandeid inimesi, kelle seas on ka lapsi.

Põhja-Korea seaduste järgi saab vangilaagrisse saata ka süüdi mõistetud isiku pereliikmed. Selle tõttu on saadetud laagritesse nii lapsi, õdesid-vendi kui vanemaid. Pereliikmete arvelt on vangilaagritesse paigutatute arv aina kasvanud.

2012. aastal said lääne ajakirjanikud intervjueerida ühte põhjakorealast, kellel õnnestus vangilaagrist põgeneda. Shin Dong-hyuk sattus laagrisse väikelapsena ja kasvas seal üles. Mehe sõnul on elu neis vangilaagrites väga julm.

Hiljem intervjueeris Amnesty International ühe sellise vangilaagri endist valvurit, kes kinnitas sama. Vange sunniti enne hukkamist endale hauda kaevama. Nad tapeti vasaralöögiga kuklasse.

Lisaks poodi vange poolsurnuks ning siis peksti neid puuhalgudega, kuni nad enam ei hinganud. Naisvange vägistatakse ja siis tapetakse, et laagrielanike seas ei leviks jutud vägistamistest.

Inimõigusekspertide sõnul võib Põhja-Korea noor juht Kim Jong-un väljapoole jätta mulje nagu riik oleks uuenduste teel, kuid tegelikult on totalitaarne režiim muutunud veelgi julmemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles