Mehhikos leiti üles varastatud ohtlik radioaktiivne aine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhikos leiti üles varastatud ohtlik radioaktiivne aine
Mehhikos leiti üles varastatud ohtlik radioaktiivne aine Foto: SCANPIX

Mehhiko võimude sõnul leidsid nad üles varastatud ohtliku radioaktiivse aine.

Politsei tabas veoauto, mille lastiks oli ohtlik aine koobalt-60, edastab AFP.

Seda ainet kasutati Tijuana haiglas vähiravis. Last oli teel radioaktiivsete ainete kogumispaika, kui see langes pealinna Mexico lähedal Tepojacos  relvastatud varaste kätte.

Koobalt-60 sisaldav aparaat oli võetud välja puidust silindrist, mis oli omakorda ümbritsetud terasega aj jäetud veoautost sadade meetrite kaugusele.

«Olen kindel, et isikud, kes võtsid selle ilma kaitsevahenditeta välja, on saanud suure kiirgusdoosi ja nüüdseks suremas või surnud,» sõnas radioaktiivse materjali eest vastutava ametkonna esindaja.

Politsei ei ole selle vargusjuhtumiga seoses veel kedagi arreteerinud.

Auto ja radioaktiivse silindri leidmise piirkond piirati ümber ning inimesi sinna lähedusse ei lasta. Kohalikke elanikke siiski ei evakueeritud, kuna asustus on seal üsna hõre ning majad asuvad leiukohast kaugel.

Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuuri (IAEA) hoiatas eile, et Mehhikos varastatud aine võib olla väga ohtlik. Teoreetiliselt võib sellest teha niinimetatud räpase pommi, mille abil saab radioaktiivset saastatust levitada väga suurele alale.

Kohalikud ametivõimud arvavad siiski, et pigem oli tegu lihtsalt väga valesti läinud vargusega ning kurjategijad ei teadnud, millega nad riskivad.

Koobalt-60 beetalagunemisel tekib gammakiirgus.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles