Indias arestitud laeva omanike esindaja kohtus Eestis laevakaitsjate lähedastega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laev Seaman Guard Ohio seisab Indias Tuticorini sadamas.
Laev Seaman Guard Ohio seisab Indias Tuticorini sadamas. Foto: SCANPIX

Indias kinni peetud laeva Seaman Guard Ohio laevakaitsjate ja meeskonnaliikmete vabastamiseks tehakse kõik, mis vähegi võimalik, kinnitas eile BNS-ile omanikfirma esindaja.


Mereturvafirma AdvanFort kommunikatsioonijuhi Dave Yonkmani sõnul on kohus lükanud varasemalt meeste kautsjoni tagasi viidates käimasolevale uurimisele, kuid järgmisel esmaspäeval taotletakse seda veelkord.

Firma esindaja kohtus eile Tallinnas Indias kinnipeetud 14 Eesti kodanikust laevakaitsja omastega. Samuti kohtus ta välisministeeriumi töötajatega ja selgitas mõlemal kohtumisel kujunenud olukorda.

India rannavalve pidas piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio kinni 12. oktoobril riigi idarannikul 15 meremiili Tuticorinist (Thoothukudi) idas. India julgeolekujõud leidsid laeva pardalt 31 automaatrelva ja 5000 ühikut laskemoona. India võimud pikendasid viimati alles novembrikuu lõpul meremeeste juhtumi osas eeluurimist kuni 10. detsembrini. Mingisugust süüdistust kinnipeetud isikutele seni esitatud ei ole.

«Tuleb meeles pidada, et juba peaaegu pärast kahe kuu möödumist pole AdvanForti töötajatele endiselt esitatud ametlikku süüdistust üheski kuriteos. Need mehed on autasustatud armeeveteranid, kes tegutsesid kõiki seadusi järgides, professionaalselt ja ausameelselt,» ütles Yonkman.

Yonkmani kinnitusel asub üheksast advokaadist koosnev juristide meeskond meeste kautsjoni üle uuesti läbirääkimisi pidama 9. detsembril Madurai ülemkohtus.

Ettevõtte töötajad  saavad vangistuses veedetud aja eest täielikult kompenseeritud.

«AdvanFort jätkab ööpäevaringselt kõikide võimaluste uurimist ning kõikide poliitiliste, majanduslike ja juriidiliste kanalite kasutamist, et oma töötajad vabastada. Me teeme kõik ka selleks, et neid vahepeal varustada hügieenitarvete ja muude võimalike mugavustega,» lubas Yonkman.

Välisministeerium ja Eesti saatkond Indias suhtlevad järjepidevalt laeva omanikfirma esindajate, kohalike ametivõimude esindajate ja kinnipeetud eestlastega. Samuti jätkab Eesti saatkond New Delhis olukorra lahendamisele võimaluste leidmiseks aktiivset suhtlust kohalike ametivõimudega Indias. Ka on Eesti saatkond olnud olukorra lahendamise eesmärgil kontaktis Ühendkuningriigi ja Ukraina kolleegidega, kelle kodanikud on samuti juhtumiga seoses kinni peetud.

Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris piraaditõrjelaeval olnud 35 meest, keda süüdistatakse ebaseaduslikus relvade ja laskemoona veos India vetes. Sierra Leones registreeritud, kuid Ühendriikides baseeruvale firmale AdvanFort kuuluva laeva 10 meeskonnaliikme ja 25 relvastatud laevakaitsja asjus algatati juurdlus. Meeskonna hulgas on peale eestlaste Briti, Ukraina ja India kodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles