Valitsus toetas karistatavate tegude vähendamist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikogule arutamiseks eelnõu, mille eesmärk on vähendada karistatavate tegude arvu ja kõrvaldada ülekriminaliseerimine.

Eelnõu muudab karistusseadustikku ja sellega seotud seadusi ja piiritleb täpsemalt karistatavaid tegusid. Ka kõrvaldab eelnõu kattuvused erinevatest seadustest ning edaspidi saab üks tegu olla karistatav ainult kas väärteona või kuriteona.

Nii karistusseadustikus kui ka haruseadustes täpsustab eelnõu karistatavate tegude koosseisude kirjeldusi, et need vastaksid paremini määratletusnõudele nii et on üheselt arusaadav, milline tegu on keelatud ja karistatav. Selline tegu saab olla vaid konkreetselt määratletud, mitte aga näiteks vastava haruseaduse «eeskirjade muu rikkumine» või muu selline, teatas valitsuse pressiesindaja.

Muudatuste oluline eesmärk on laiendada ettekirjutuse, sunniraha ja asendustäitmise rakendusala ning vähendada sellega väärteokoosseisude hulka. Karistusõiguslike vahendite kasutamne on õigustatud siis, kui muud vahendid ei ole rakendatavad.

Et tegemist on revisjoni, mitte reformiga, siis ei ole võetud vaatluse alla teo karistatavuse aluseid ega piire karistusõiguse üldosas, samuti ei tehta põhimõttelisi muudatusi sanktsioonisüsteemis tervikuna. Sellest tulenevalt on eelnõus esitatud karistusseadustiku sätete muutmise ettepanekud, mitte ei anta uut seaduse tervikteksti.

Eelnõu järgi jõustuvad seadusemuudatused 1. jaanuaril 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles