Vähi: soovitaksin Eesti poliitikutel natuke vait olla

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Silmet Grupi juhatuse esimees Tiit Vähi ütles täna

aripaev.ee

-le Gruusia-Venemaa konflikti kommentaariks, et soovitaks Eesti poliitikutel kasutada tarkust natuke vait olla ja jälgida USA ning EL juhtide reageeringuid.

«Lahvatanud Gruusia-Venemaa konflikt on kahetsusväärne ja me kõik soovime, et võimalikult kiiresti lõppeks,» ütles Vähi.

Ta lisas, et nägi 08. augusti hommikul CNNi kaudu, kuidas Gruusia sõjavägi tulistas raketiseadeldisega GRAD Tshinvali linna. Ta rääkis, et on selle relva tulejõudu näinud sõjaväes ja et GRAD on mõeldud maastikul varjunud vastase jalaväe hävitamiseks. Vähi pole kunagi kuulnud, et seda territooriumi süsteemse hävitamise relva kasutatakse linna hävitamiseks. «Hullumeelsus, et see juhtus täna Euroopas,» tõdes Vähi.

«Ja kuna Mart Laar oli vahetult enne konflikti algust Gruusias ja tema enda jutu järgi nõustas ta nii presidenti, peaministrit kui ka parlamendi esimeest, ja ma tean Laari huvi relvade vastu, siis mind huvitab väga kas Laar nõustas Gruusia juhtkonda ka Osseetia avantüüris ja kas ta soovitas avantüüri teha või andis nõu seda mitte teha,» tõstatas Vähi küsimuse.

Vähi lisas, et ta soovitaks täna Eesti poliitikutel kasutada tarkust natuke vait olla ja jälgida USA ning EL juhtide reageeringuid. Praegu on maailmas levinud seisukohad sellised, et Gruusia alustas, kuid Venemaa kasutas ebaproportsionaalset suurt vastujõudu, kutsutakse üles läbirääkimistele ja sõjategevust lõpetama ning osapooli taanduma 06.08 positsioonidele.

«Õnneks pole Eesti olukord võrreldav Gruusiaga, oleme Euroopa Liidus ja NATOs, kuid meil pole piirilepingut ja Gruusias toimunut võib analüüsida ka sellest vaatenurgast, mis võib juhtuda, kui mõned provokaatorid kutsuvad üles Petserimaad tagasi vallutama. Soovitaksin analüüsida Gruusias toimunut, maailma reageeringut toimunule, lõpetada viimasel ajal nii levinud russofoobia vähemalt poliitiliste tippude tasemel, ja muidugi loodan, et Gruusias lähiajal lahingutegevus ja inimeste tapmine lõpetatakse. Ja nendele, kes soovitavad kaitsekulutusi tõsta ütlen, et meil pole tarvis rohkem relvi, vaid mõistust,» resümeeris Vähi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles