Soomlased said indu Eesti vehklemislegendi elust

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaus Härö
Klaus Härö Foto: Erakogu

Soome režissöör Klaus Härö hakkab Haap­salus tegema mängufilmi, mis on saanud inspiratsiooni sealse vehklemis­treeneri Endel Nelise elust.

1993. aastal surnud Nelis oli legendaarne kuju, kes pani 1950ndatel aluse Haapsalu vehklemisele ja viis selle maailmakaardile. Siiani ringleb spordirahva seas legend, kuidas ta alustas: tõi metsast kadakased kepid ja sidus neile kaltsud otsa, et silmi kogemata välja ei torkaks – tema esimesteks õpilasteks said poisid, kelle ta oli leidnud tänavalt, kus nad puumõõkadega veheldes rüütleid mängisid.

Filmi tööpealkiri on «Mõõkade tants» (soome keeles «Miekkailija») ja selle tegevus leiab aset aastail 1952–1953. Sünopsise järgi satub noor ja andekas sportlane NKVD eest põgenedes sõjast räsitud väikelinna ja hakkab koolis kehalise kasvatuse õpetajaks, pöörates oma õpilased vehklemise usku. Ta näeb õudusunenägusid sõjast – mobiliseerimisest sakslaste poolt ja pärast Narva rindelt põgenemist enese varjamisest nii sakslaste kui ka venelaste eest.

«Sellest tuleb vaatamata ajaloo rõhuvale painele sooja, kuid mitte lääge tooniga film eneseületamisest ja hirmudest ülesaamisest,» ütles kaasprodutsent Ivo Felt.

Stsenaariumi pani kirja soomlanna Anna Heinämaa, kelle juhatas Eesti vehklemislegendi eluloo juurde isiklik vehklemisharrastus.

Noort Endlit hakkab mängima Märt Avandi, kandvad osad on ka Hendrik Toompere vanemal ja Lembit Ulfsakil. Naispeaosatäitja on veel kinnitamata.

Tähelepanuväärne on see, et filmi algataja ja peatootja on Soome, aga lugu räägib Eestist, see filmitakse üles Eestis ja selles mängivad ainult Eesti näitlejad – mõistagi eesti keeles.

Režissöör Klaus Härö on rahvusvaheliselt tuntud soomerootsi lavastaja, kelle filme («Kirjad isa Jaakobile», «Emadest parim» ja «Elina») on Soome esitanud korduvalt Oscarile. Filmi operaator on Tuomo Hutri ja kunstnik Jaagup Roomet.

Eelarve küünib 1,95 miljoni euroni, millest Soome osa on 60%, Saksa osa 24% ja Eesti osa 16%. Oktoobri lõpus teatas otsusest toetada filmi 300 000 euroga ka Euroopa Nõukogu kaastootmisfond Eurimages – seda on rohkem kui ühegi varasema Eestiga seotud filmi puhul.

«Mõõkade tantsu» võtted lähevad lahti veebruaris, lisaks Haapsalule filmitakse veel Pärnus ja Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles