Reformierakonna uus juhatus sai viimaks registreeritud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna esimees Andrus Ansip partei mai lõpus toimunud üldkogul.
Reformierakonna esimees Andrus Ansip partei mai lõpus toimunud üldkogul. Foto: Margus Ansu / Postimees

Harju maakohtu registriosakond registreeris täna pärast kuid kestnud vaidlusi Reformierakonna mai lõpus valitud juhatuse.

Vaidlus juhatuse registreerimise üle sai alguse juuli esimestel päevadel, kui partei esitas registriosakonnale kandeavalduse, et teha muudatused juhatuse liikmete nimekirjas. Nädal aega hiljem jättis registiosakond avalduse rahuldamata, põhjendades seda puudustega üldkogu protokollis.

Partei esitas seepeale maakohtule määruskaebuse, sest leidis, et protokoll vastab siiski seaduse nõuetele. Harju maakohus kaebust aga ei rahuldanud, ehkki nõustus, et hääletamistulemusi võib esitada protokolli lisas. Samas ei selgunud protokolli lisamaterjalidest kohtu hinnangul üheselt, millised olid üldkoosolekul toimunud hääletuse tulemused. «Maakohtu hinnangul ei võimalda seadus korraldada e-valimisi (väljaspool erakonna liikmete üldkogu), mille tulemusi häältelugemiskomisjoni protokollid antud juhul kajastavad,» leidis kohus.

Tallinna ringkonnakohus märkis novembri algul tehtud määruses, et maakohtu käsitlus on vastuoluline ja sisuliselt ebaõige. Kohtu hinnangul vastasid nii protokoll, kandeavaldus kui sellele lisatud dokumendid seadusele.

E-valimiste õiguspärasuse kohta märkis ringkonnakohus, et seadus ei keela viia isikuvalimisi läbi e-valimiste teel. «Olukorras, kus seadusandja ei ole MTÜde puhul pidanud vajalikuks reguleerida e-valimiste võimalikkust, tuleb juhinduda õiguse üldpõhimõtetest. Seega, kui e-hääletus ei ole isikuvalimistel isiku tegevust reguleerivates õigusaktides keelatud, on see lubatud,» märkis kohus.

Ringkonnakohus leidis, et Harju maakohtu 9. juulist pärinev kandemäärus tuleb tühistada ning kandeavaldus registriosakonnal uuesti läbi vaadata. Täna tegigi registriosakond vastava kande ning muutis Reformierakonna juhatuse koosseisu.

Reformierakonna üldkogu valis 25. mail toimunud üldkogul juhatusse erakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi kõrval tagasi rahandusminister Jürgen Ligi, välisminister Urmas Paeti, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse, kultuuriminister Rein Langi, justiitsminister Hanno Pevkuri, sotsiaalminister Taavi Rõivase, riigikogu liikmed Kalev Lillo, Laine Randjärve, Valdo Randpere ja Jaanus Tamkivi ning Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Uute liikmetena pääsesid juhatusse riigikogu liige Kaja Kallas, peaministri büroo toonane juht Kairi Uustulnd ja eurosaadik Kristiina Ojuland, kes heideti parteist hääletuspettusega seostatuna küll juba 5. juunil välja. Vanasse juhatusse kuulusid nende asemel riigikogu liikmed Arto Aas, Urmas Klaas ja Tõnis Kõiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles