Europol paljastas Läti pangakaardipetturite jõugu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart.
Pangakaart. Foto: SCANPIX

Novembri lõpus võtsid mitme riigi politseijõud rahvusvahelise operatsiooni käigus kinni Euroopa riikides tegutsenud Läti pangakaardipetturite jõugu liikmed.

Võrgustiku paljastamisel ja kaheksa kahtlusaluse tabamisel osalesid Läti, Eesti, Poola, Bulgaaria, Hispaania, Leedu, Norra, Rootsi ja Suurbritannia uurimisasutused. Mõned jõuguga seotud isikud tabati varem Venemaal.

Europoli teatel tegelesid kurjategijad finantsandmetele ligipääsu hankimisega samal ajal, kui klient tegi sularahaautomaadis ülekandeid teistesse riikidesse.

Jõuk kasutas sularahaautomaatidest kogutud Euroopa maksekaartide andmeid kõrvalistes paikades Mehhikos, Dominikaani vabariigis, Tai kuningriigis ja Ameerika Ühendriikides. Kurjategijate kasutatud meetodid olid Europoli kinnitusel väga keerukad, mistõttu pahaaimamatud kliendid olid neile lihtne sihtmärk.

Selle tulemusel kannatasid kahju tuhanded kliendid ja pangad. Hinnanguliselt tekitas jõuk kahju kokku sadade tuhandete eurode väärtuses.

Kurjategijate tabamiseks korraldatud operatsioonis nimega Fatboy oli Europolil analüütiku, koordineerija ja rahvusvaheliste operatsioonide juhtija roll. Eri riikide uurijad kohtusid Haagis, kus lepiti kokku andmete vahetuses Eropoli võrgu kaudu ja otsustati operatsiooni läbiviimine 29. novembril.

Selle aasta juulis avalikustatud Euroopa keskpanga statistika kohaselt on kaardipettuste kogukahju seni 1,1 miljardit eurot. Sularahaautomaatidega seotud maksekaardipettused moodustavad sellest 20 protsenti, 25 protsenti omistatud rahast saadakse aga müügikohtade kaardimakseterminalide manipuleerimise kaudu. Enam kui pool kaardimaksepettuste kogukahjust tuleb aga internetimaksete pettustest, kus kaarti tegelikult ei kasutata.

 95 protsenti sularahaautomaatides toime pandavatest kaardimaksepettustest tehakse väljaspool Euroopat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles