Luuletaja Doris Kareva asub tööle Loomingus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doris Kareva Turu raamatumessil.
Doris Kareva Turu raamatumessil. Foto: Peeter Langovits

Kultuurilehest Sirp koondatud luuletaja Doris Kareva asub uuest aastast täiskohaga tööle ajakirjas Looming, selle aasta lõpuni toimetab ta töövõtulepingu alusel ühtlasi ka kultuurilehe Sirp tekste.

«Kareva asub detsembri keskel poole kohaga Loomingusse ja ühtlasi toimetab ta töövõtulepingu alusel ka Sirbi tekste,» ütles neljapäeval BNSile Sirpi välja andva SA Kultuurileht juhataja Toomas Väljataga. «Uuest aastast asub ta täiskohaga Loomingusse.»

Korraks Sirbi peatoimetaja olnud kirjaniku Kaur Kenderi soovil koondatud toimetajad Veronika Valk ja Marek Strandberg aga esitavad kuni uue peatoimetaja leidmiseni enda tööde eest Sirbile arve. «Valk ja Strandberg otsustasid, et ei sõlmi töövõtulepingut, vaid tegid hoopis sellise ettepaneku,» sõnas Väljataga, kes palus Strandbergil esitada vastav ettepanek ka kirjalikult.

Väljataga sõnul on see variant ajutine ja kehtiks kuni selle aasta lõpuni või uue peatoimetaja leidmiseni.

«Ega keegi ei saa lausa mürki võtta, et peatoimetaja valitakse veel tänavu ära, sellega võib minna ka natuke pikemalt,» lausus Väljataga. «Sealt edasi on juba tema otsustada, kas ta soovib Strandbergi ja Valguga koostööd jätkata ja mis vormis see toimuks.»

Neljas Sirbist koondatud toimetaja Tarmo Teder on öelnud, et tema sinna tagasi minna ei soovi.

Segadused Sirbis algasid Kenderi määramisega Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks 14. novembril, kus ta pidi olema kuni uue peatoimetaja leidmiseni. Kender tõi endaga toimetusse kaasa kolm uut töötajat ning töösuhe lõpetati Kareva, Strandbergi, Tederi ja Valguga. Oma lahkumisest teatas ka Valle-Sten Maiste.

Eesti loomeliidud avaldasid Sirbis toime pandud ootamatute struktuurimuudatuste üle nördimust ja erilist meelepaha tekitas loomeliitudes nende toimepanemise viis. Kirjanike liidu esimees Karl-Martin Sinijärv tegi 20. novembril kultuuriministeeriumis Langi, Klaasi ja Väljatagaga peetud kohtumisel Langile ettepaneku usalduse kaotuse tõttu tagasi astuda.

Päev hiljem esitasid 40 riigikogu liiget Langile umbusaldusavalduse, mis kukkus läbi, sest selle poolt hääletas 38 riigikogu liiget. Sellele vaatamata astus Lang ametist tagasi ja jätkas riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikmena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles