Narva meeri leidmist raskendab keelt oskavate keskerakondlaste nappus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Stalnuhhin.
Mihhail Stalnuhhin. Foto: Peeter Langovits

Narva saab endale linnapea heal juhul kahe nädala pärast, sest selles piirilinnas on eesti keelt nõutaval tasemel oskavat keskerakondlast keeruline leida.

«Üks meie võimalikest kandidaatidest on parteitu, aga ma ei saa seda asja praegu konkretiseerida,» ütles neljapäeval BNSile Narva volikogu endine esimees, riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin. «Heal juhul saab linnapea paika täpselt kahe nädala pärast, loodan, et selleks ajaks on kõik korras.»

Stalnuhhini sõnul takistab Narvas linnapea ametisse saamist tänavu aprillis muudetud kohaliku omavalitsuse korralduse seadus, mille kohaselt peavad linnapead ja linnavalitsuse liikmed valdama eesti keelt.

«Kuna meil oli kavandatud 11 aastat Narva linnapea olnud Tarmo Tammiste volikogu esimeheks, jäi see seadusemuudatus kuidagi kahe silma vahele,» rääkis Stalnuhhin. «Meil oli tegelikult varus kaks linnapeakandidaati, aga hetkel nende keele valdamist ei saa nimetada seadusele vastavaks,» lisas ta.

Stalnuhhini sõnul on valimised võitnud Keskerakond leidnud nüüd uued kandidaadid, kes oskavad eesti keelt nõutaval tasemel, kuid nende kandidatuurid nõuavad rohkesti läbirääkimisi ja arutamisi.

Võimalikku linnapea koha loovutamist Narvas hea valimistulemuse teinud sotsiaaldemokraatidele pidas Stalnuhhin võimatuks. «Oleks imelik, kui erakond, kes sai valimistel väga rasketes tingimustes 60 protsent häältest, loovutaks linnapea koha kellelegi teisele,» lausus ta.

Kohalike omavalitsuste volikogude valimised olid tänavu 20. oktoobril. Ka teistes omavalitsustes on linnapea või vallavanema ametisse panemine veninud.

Neljapäeval valis Mustvee linnavolikogu linnapeaks taas keskerakondlase Max Kauri, kes on selles ametis olnud tänavu kevadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles