ELi ministrid: Süürias võitlevad eurooplased on potentsiaalne oht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa siseminister Manuel Valls.
Prantsusmaa siseminister Manuel Valls. Foto: SCANPIX

Al-Qaeda ridades Süürias võitlevate Euroopa noorte üha kasvav arv kujutab endast potentsiaalset ohtu Euroopa Liidule ja tema liitlastele, hoiatasid neljapäeval Prantsusmaa ja Belgia.

«See nähtus teeb tõsist muret,» ütlesid Prantsuse siseminister Manuel Valls ja tema Belgia kolleeg Joëlle Milquet.

Süüriasse on võitlema suundunud 1500-2000 Euroopa noort, ütlesid ministrid pressikonverentsil.

Londoni King's College'i aasta alguses avaldatud raporti andmetel oli alates 2011. aasta märtsist Süüria ülestõusuvägedega liitunud 600 eurooplast.

«Belglasi on umbes 100-150,» ütles Milquet.

«Prantslasi on pisut üle 400, neist 184 on praegu Süürias,» lisas Valls, kelle sõnul on 14 inimest Süüria kodusõjas surma saanud, 80 on tagasi tulnud ja veel 100 tahaks riigist lahkuda.

«Suurem osa neist ütleb, et tahab võidelda Al-Qaedaga seotud rühmitustes,» sõnas Valls.

Tema sõnul ei ole Süürias võitlejatest tulenev oht vahetu, kuid «valvsust ei tohi kaotada, sest pühasõdalaste rühmad on tugevnenud ja meie kodanikud muutuvad ohtlikuks».

Prantsusmaa ja Belgia töötavad probleemi kallal ühiselt ning kooskõlastavad oma tegevust ka Suurbritannia, Saksamaa, Hollandi, Itaalia, Hispaania ja Taaniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles