Ilves CNNile: suhete tihendamine ELiga aitaks Ukrainat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Liis Treimann

Ukraina majandusele tuleks kasuks suhete tihendamine Euroopa Liiduga, ütles president Toomas Hendrik Ilves usutluses uudistekanalile CNN.

Ilvese arvates aitaks see kehtestada äris õigusriigi reegleid.

Tuleks jälgida lepinguid, vähendada korruptsiooni, mis on selles riigis [Ukrainas] suureks probleemiks,» rääkis president. «Suurem läbipaistvus, reeglite läbipaistvus, kohtusüsteem, mis mõistaks õigust kindla peale õiglaselt -- kõik see tervendaks majanduskeskkonda ning kaasneks Euroopa Liidu ja Euroopa seaduste ja standardite ülevõtmisega.»

Ilves märkis Venemaa ägedale vastureaktsioonile viidates, et assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepe oleks «samm edasi, kuid väga-väga kaugel liikmesusest». President tõi näiteks, et Eestil kulus selle leppe sõlmimisest täisliikmeks saamiseni üheksa aastat.

Ukraina president Viktor Janukovitš peatas 21. novembril Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe ettevalmistamise ja jättis selle novembri lõpus Vilniuses peetud idapartnerluse tippkohtumisel sõlmimata, põhjendades seda vajadusega taastada tihedad sidemed Venemaaga. Moskva vastustab Brüsseli ja Kiievi lähenemist, lootes selle enda juhitud tolliliitu meelitada. Janukovitši otsus vallandas Ukrainas viimaste aastase suurimad ja kohati vägivaldseks läinud meeleavaldused.

Vaata riigipea videointervjuud CNNile:

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/business/2013/12/03/qmb-estonian-president-ukraine-crisis.cnn.html

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles