Kümme fakti Nelson Mandela kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Mandela
Nelson Mandela Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi endine president Nelson Mandela elas pika ja värvika elu, surres eile 95-aastaselt.

Nii pika elu jooksul saab palju kogeda, edastab iltasanomat.fi.

Kümme fakti Mandela kohta:

Mandela xhosa keelne nimi Rolihlala tähendab oksa lõikamist puult. Rahvakeeles tähendab see aga ka vigurvänta.

Eesnime Nelson andis Mandelale õpetaja ta esimesel koolipäeval.

Mandela kohta sageli kasutatud nimi Madiba on tegelikult klanni nimi. See pärineb 18. sajandist Transkeis elanud Thembu hõimu juhilt. Klanninime ees kasutatakse tihtipeale nime Tata, mis tähendab isa.

Mandela põgenes kodust, kui kasuisa püüdis teda abielluma sundida. Ta alustas üsna noorelt tööd kaevanduse öövahina.

Mandela esimene naine Evelyn Mase oli medõde, kes teenis sel ajal, kui Mandela õppis ülikoolis õigusteadust, perekonnale ülalpidamist. Paar sai neli last.

Mandela asutas Aafrika rahvuskongressi ANC relvastatud tiiva Umkhonto we Zizwe ehk Rahva oda. Ta oli selle organisatsiooni juht.

Mandela arreteeriti 1962. aastal ning ta anti sabotaaži ja riigipöördekatse eest kohtu alla. Politsei sai ta asukoha teada USA Luure Keskagentuurilt (CIA). USA eemaldas Mandela terroristide nimekirjast alles 2008. aastal.

Mandela läks oma teisest naisest Winnie Mandelast lahku pärast tülisid. Pärast lahutus kosis ta apartheidi vastase võitluse ühe osalise Amina Cachaliat, kuid naine keeldus temaga abiellumast.

ÜRO kuulutas Mandela sünnipäeva 18. juuli rahvusvaheliseks Mandela päevaks.

Mandela sai oma eluajal suure hulga austusavalduste osaliseks. Tal oli näiteks Kanada kodakondsus ning ta oli jalgpalliklubi Manchester Unitedi auliige. Tema järgi on nimetatud tuumafüüsikas osake, eelajalooline loom ja orhideeliik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles