TTÜ hakkab välja töötama mudelit lasteaiakohtade õiglaseks jaotamiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna Tehnikaülikooli meeskond hakkab Norrast võrdõiguslikkuse edendamiseks saadud  toetusraha eest välja töötama efektiivset ja õiglast lasteaiakohtade jaotamise mehhanismi.

Loodava läbipaistva jaotusmehhanismi abil saaks lasteaiakohti jaotada objektiivsete kriteeriumide alusel, et parandada praegust olukorda, kus lasteaiakohti eelisjärjekorras need lapsevanemad, kes nõuavad seda nahaalsemalt või keda soosivad lasteaiajuhatajad.

170 000 eurot maksva projekti raames töötab meeskond kahe aasta jooksul välja lasteaiakohtade jaotusmehhanismi, mis arvestaks nii poliitiliste, sealhulgas töö- ja pereelu ühildavate ning vähemkindlustatud peredele suunatud poliitikate kui ka tehniliste kriteeriumitega.

Mudeli loomiseks töötatakse välja prioriteedid, mis toetavad pere- ja tööelu tasakaalustamist,  arvestatakse lapsevanemate eelistusi ja tuvastatakse jaotamispõhimõtted, mis rahuldaksid nii tehnilisi kui ka poliitilisi vajadusi. Kokkuvõttes tehakse mudel, mis oleks nii läbipaistev, tehniliselt efektiivne kui ka sotsiaalselt õiglane. 

Valmis saadud algoritm koos infosisenditega antakse projekti kaasatud omavalitsustele  kasutamiseks.

Projekti autorite hinnangul jätab praegu kasutusel olevad lasteaiakohtade jaotuspõhimõtted lasteaiakoha valiku ning selle puudumisel lahenduse otsimise suuresti perede teha ning «võimaldab võimekamatel, aktiivsematel või nahaalsematel lapsevanematel süsteemi manipuleerida ning ilmselt ka otsustuspositsioonil olevatel lasteaedade juhatajatel nende asutusse kohta soovivaid lapsevanemaid kohelda juhtumi põhiselt ehk erinevalt.»

See läbipaistmatu süsteem ongi toonud kasutusse igasuguseid tehnikaid nagu (fiktiivsete) sissekirjutuse eeldusel koostatavad ootejärjekorrad, nendest mööda hiilimiseks luuakse ja kasutatakse ära isiklikke kontakte, koostatakse palvekirju jne.

«Sotsiaalselt õiglase jaotusmehhanismi konstrueerimiseks tuleks sotsiaal-majanduslikult kõige nõrgemal positsioonil olevaid või haavatavamaid perekondi lasteaiakohtade pakkumisel eelistada ja lasteaedade valiku tegemisel toetada,» leiavad projekti autorid. 

Sotsiaalministeeriumi ekspertide komisjon valis tänavu välja viis projekti, mis saava Norralt toetust rohkem kui üks miljon eurot ebavõrdsuse vähendamiseks mõeldud programmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles