Ministeerium: võõrkeelne õpe võib olla, kuid eestikeelne õpe peab olema

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool
Tartu Ülikool Foto: Sille Annuk

Haridus- ja teadusministeeriumi sõnul ei pruugi karta, et seoses Tartu ülikooli filosoofia erialal inglisekeelse magistriõppekava avamisega eestikeelne õpe selles vallas kaoks, kuna seda ei luba seadus.

Tänane Postimees kirjutas Tartu ülikooli otsusest avada filosoofia eriala magistriõpe inglise keeles, mis tähendaks suure tõenäosusega eestikeelse magistriõppe lõppu sel erialal. Haridus- ja teadusministeeriumi väitel ei saa ülikool aga sellist sammu astuda, sest eksiks sel juhul seaduse vastu.

Ministeeriumi teatel on neile tõepoolest saadetud ingliskeelse filosoofia õppekava avamise taotlus, kuid mitte infot, et seoses sellega soovitakse sulgeda eestikeelne õppekava. 

Seda ei luba ka seadus, mille kohaselt on ülikooli õppekeel eesti keel. Kui õppekava keelt soovitakse muuta, peab selle otsuse langetama ülikooli nõukogu. Ministeeriumi sõnul tähendab see, et eestikeelne õpe peab olema, muu võib olla.

Kõrghariduse ja teaduse asekantsler Indrek Reimand ütles, et seaduseandja on ülikooliseaduses oma mõtte selgelt kirja pannud. «Ülikooliseaduse järgi on ülikooli õppekeel eesti keel ning kui rahvusülikool õpetab magistritasemel mingis valdkonnas, siis on eelduslik, et ta õpetab seda ka eesti keeles,» leidis Reimand.

«Pole võimalik, et rahvusülikoolis muutub eestikeelne valdkond lihtsalt ingliskeelseks või kaotatakse ära kogu eestikeelne õpe ning jäetakse ainult ingliskeelne.»

Samas ei takista seadus teisi ülikoole, mis ei orienteeru Eestile, avamast õppekavasid ka inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles