Haavatud afgaani mässulise hukanud Briti mereväelane mõisteti eluks ajaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kaitseministeeriumi väljastatud pildil näeb kiivrikaamerast pärit jäädvustust mereväelast, kes hukkas Talibani mässulise.
Suurbritannia kaitseministeeriumi väljastatud pildil näeb kiivrikaamerast pärit jäädvustust mereväelast, kes hukkas Talibani mässulise. Foto: SCANPIX

Tõsiselt vigastatud Talibani mässulise hukanud Briti mereväelane mõisteti täna eluks ajaks vangi. Sõjaväekohus otsustas, et minimaalselt peab mees kümme aastat trellide taga veetma.

39-aastane seersant Alexander Blackman mõisteti eelmisel kuul süüdi mehe tapmises 2011. aastal Helmandi provintsis, kirjutab uudisteagentuur AFP. Blackmani kaks kaassõdurit mõisteti õigeks.  

Blackmani kohtuistungil selgus, et ta tulistas kinni võetud meest rindu ja tsiteeris ise samal ajal Shakespeare’i «Hamletit».  Ka möönis kohtualune pärast veretööd, et rikkus Genfi konventsiooni – reegleid, mis sätestavad vaenupoolte käitumist sõjas.

Hukkamine tuli päevavalgele, kuna Blackmani võitluskaaslane oli seda kogemata oma kiivrikaameraga jäädvustanud.

Mereväelased leidsid patrullbaasi rünnanud mässulisi otsides põllult haavatud afgaani. Nad viisid ta puude varju, kus Blackman tulistas teda lähedalt. Siis pöördus ta oma kaaslaste poole ja ütles: «Ilmselgelt ei tohi see kuskile jõuda, mehed. Ma just rikkusid Genfi konventsiooni.»

Blackmani nimi jõudis avalikkuse ette eile, kui ülemkohus otsustas, et mehe isikut pole tarvis varjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles