Lang: pöörame karistusregistri pea pealt jalgadele

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Montaaž Lennart Rikk

Valitsus kiitis täna heaks eelnõu, mille kohaselt tuuakse karistusregister üle siseministeeriumi valitsemisalast justiitsministeeriumi valitsemisalasse ning nähakse ette karistusregistri andmete avalikkus.


«Mida me tahame saada, on keerata see asi pea pealt jalgadele ehk siis a priori karistusregistri andmed on avalikud, kõigile kättesaadavad ja seadusega tehakse piirangud, millistel juhtudel andmed kättesaadavad ei ole,» selgitas justiitsminister Rein Lang valitsuse pressikonverentsil.

Kättesaamatuks jääksid kaks andmete põhirühma – alaealiste karistusandmed ja arhiivi kantud andmed. «Ehk kui isiku karistatus on kustunud, mis väärtegude puhul on üks aasta pärast karistuse määramist ja kriminaalkaristuste puhul lähtuvalt sellest, kas on toime pandud esimese või teise astme kuritegu- 5-10 aastat, siis need, mis on arhiivi läinud, siis need ei ole avalikkusele ligipääsetavad. Neid näevad ainult riigiametnikud, kes oma töö tõttu peavad andmetele ligi pääsema,» rääkis justiitsminister.

Ta oli kindel, et muudatus põhjustab hulgaliselt diskussiooni ka riigikogus, sest on ka väga palju teoreetikuid, kes leiavad, et selline inimeste häbimärgistamine on lubamatud. «Aga ma toon ka vastuargumendi – kohtuotsused kuulutatakse nii või teisiti avalikult, kohtuotsused on avalikud ja kajastuvad kohtuotsuste andmebaasis. Karistusregistri andmete kinnihoidmine ei ole minu arvates millegagi põhjendatud.»

Seaduse rakendamisega seotud kulutused kaetakse justiitsministeeriumi ning registrite ja infosüsteemide keskuse eelarvetest. Karistusregistri süsteemi juurutamise projekti kogumaksumus on 17,5 miljonit krooni, millest riigieelarvelised kulud on 5,2 miljonit ja Euroopa Komisjoni toetus 12,3 miljonit krooni.

Seaduse planeeritud jõustumisaeg on eelnõu kohaselt 1. jaanuar 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles