Iraani president: tuumalepe on hakanud juba majandusele mõju avaldama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rouhani ütles täna, et novembris suurriikidega sõlmitud tuumalepe on hakanud juba riigi majandusele positiivset mõju avaldama.

President ütles parlamendis järgmise aasta eelarve arutelu avades, et pärast edu tuumakõnelustel on investorid hakanud tundma huvi ettevõtete ja börsi vastu, vahendas riigitelevisioon.

«Majanduse aktiivsus on nihkunud kullalt, välisvaluutalt ja kinnisvaralt börsile,» ütles Rouhani.

Tuumalepe suurriikidega, mis nõuab Teheranilt uraanirikastusprogrammi piiramist, tõi kaasa leevenduse sanktsioonides, millega Lääs möödunud aastal Iraani majandusele tõsise hoobi andis.

Järgmise aasta 68 miljardi dollari suurune riigieelarve on koostatud arvestusega, et üks dollar võrdub 26 000 riaali. Praegu on suhe 1:29 000. Parlament peab eelarves lähikuudel kokku leppima.

Inflatsioon on Iraanis praegu umbes 40 protsenti, aga Rouhani avaldas möödunud nädalal lootust, et 2015. aasta märtsiks on see kahanenud 25 protsendini.

Kavandatav eelarve on käesoleva aasta omast 50 protsenti suurem. See hõlmab 2014. aasta 1. märtsil algavat rahandusaastat.

Augustis ametisse astunud Rouhani jaoks on see esimene riigieelarve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles