Video: Miljoni marss Kiievis ja opositsioonijuhtide sütitavad kõned

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kiievis Iseseisvuse väljakule püstitatud laval võtsid täna sõna mitmed opositsioonipoliitikud, kutsudes rahvast üles toetama president Viktor Janukovõtši kukutamist.

Vangis istuva endise valitsusjuhti Julia Tõmošenko tütar Jevgenia luges ette oma ema läkituse. «Me elame praegu läbi kõige keerulisemat ajaloolist perioodi oma 22-aastase iseseisvuse jooksul.» Tema sõnu käib Ukraina justkui noateral, millest ühele poole jääb brutaalne diktatuur ja teisele poole naasmine koju Euroopa kogukonda.

Julia Tõmošenko soovitas inimestel keskenduda üksnes Janukovõtši ametist kukutamisele, kuna hiljem pole see võib-olla võimalik.

Puksitšempion ja opositsioonilise UDARi juht Vitali Klõtško tänas kõiki inimesi aktiivsuse eest. Kõik seisavad oma tuleviku eest, mitte mõne opositsiooni poliitiku pärast. «Tulevik sõltub meist kõigist. Me peame koonduma ja tegema kõik selleks, et võita,» lisas ta.

Svoboda juht Oleg Tjagniboki sõnul tahab Janukovõtš, et Ukraina läheks edasi koos Moskvaga ja küsis inimestelt, et kas nad tahavad seda? «Ei,» kostis üle Maidani. «Kas tahate minna edasi koos Euroopaga?» küsis ta. «Jah!» kõlas üle väljaku.

Kiievi kesklinna kogunes täna sadu tuhandeid eurointegratsiooni poolehoidjaid. Opositsioon lootis, et tänavatele tuleb kuni miljon meeleavaldajat. Rahvusvahelises meedias on tänast rahvakogunemist juba nimetatudki Miljoni marsiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles