Rootsi luure ennustas Vene-Gruusia sõda enne ameeriklasi

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia riigilipp.
Gruusia riigilipp. Foto: Toomas Huik

Rootsi kaitsejõudude raadioluurekeskus (FRA) ennustas 2008. aasta Vene-Gruusia sõja puhkemist enne ameeriklasi, vahendas Rootsi raadio ajalehe Svenska Dagbladet artiklit.

Gruusia sõja algusele 2008. augustis eelnes ägeda retoorika ja vägede koondamise periood. «Me nägime, kuidas venelased oma sõjaväeüksusi liigutasid ja kuidas kõik seejärel vaikseks jäi. See tähendas, et kõik on paigas ja käivad viimased ettevalmistused rünnakuks,» rääkis luurega seotud allikas ajalehele.

«Me teadsime, et tõenäoliselt sisenevad venelased Gruusiasse. USA tegi samal ajal teistsuguse järelduse, et sõda ei tule.»

Svenska Dagbladeti allikate andmetel luurab FRA Venemaa poliitilise ja sõjalise juhtkonna ning Vene luure ja vastuluure järele. FRA hoiab silma peal igasugusel Venemaa tegevusel, mis on
«Rootsi huvide ja poliitika seisukohast tähtis».

2009. aastal vastu võetud nõndanimetatud FRA seadus võimaldab jälgida kogu Vene telekommunikatsiooni, mis kulgeb Rootsi kaablite kaudu.

«Erinevalt paljudest teistest lääneriikidest ei lõpetanud Rootsi 1990. aastal spioneerimist. See tähendab, et rootslastel oli kümneaastane edumaa suurriikide nagu USA ja Suurbritannia ees, kui nood alates 2000. aastast Venemaa vastu huvi hakkasid tundma,» rääkis allikas.

Rootsi televisioon teatas laupäeval, et raadioluurekeskus kogub salaja andmeid ka Balti riikidest ja näiteks Vene energiasektorist, et jagada infot USA-ga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles