Apteekrid: riigikohtu otsus on patsiendivaenulik

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteekrite liidu esinaine Kai Kimmel
Apteekrite liidu esinaine Kai Kimmel Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ) ja Eesti Apteekrite Liit (EAL) on pettunud riigikohtu otsuse pärast kuulutada senised apteekide asutamise regulatsioonid põhiseadusvastaseks.

«See otsus tähendab, et apteegisektorit ootab ees suurte segaduste periood, mis mõjub eelkõige halvasti just patsientidele,» ütles EAL-i juhatuse liige Kai Kimmel.

EAÜ juhatuse liige Tanel Teras ütles, et riigikohtu otsus toetab küll abstraktses mõttes ettevõtlusvabadust, kuid ei hooli rahvatervise väljavaadetest.

«Surve ravimite hinnatõusuks, apteekide kuhjumine linnadesse, maa-apteekide hääbumine, võimalik pankrotilaine ja läbi selle apteegiteenuse geograafilise kättesaadavuse halvenemine ja kvaliteedi langus, kiirmüügi-putkaapteekide kujunemine, ravimiohutusega kaasnevate probleemide kasv – need on tagajärjed, millega peavad arvestama kõik patsiendid,» leidis Terase. «Seda kõike kinnitab ka rahvusvaheline kogemus seal, kus piirangud on kaotatud.»

Seadusandja ees on nüüd ulatuslik väljakutse, kuidas tagada apteegisektori tasakaalustatud ja patsientide huve arvestav edaspidine areng.

«EAÜ ja EAL valmis avaliku võimuga dialoogi jätkama, et leida parimaid lahendusi tekkivas segaduses,» teatasid liidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles