Tamro: võib juhtuda, et kvalifitseeritud tööjõud jookseb maalt linna

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigikohtu tänane otsus tunnistada apteekide asutamispiirangud kehtetuks võib kõige suuremat ohtu kujutada teenuse kättesaadavusele maakohtades, leidis Tamro Eesti tegevjuht Tiina Kadak.

Kadak ütles Postimehele riigikohtu otsust kommenteerides, et otsus tuli just selline, nagu kohus õigeks pidas ning seadusloome otsusega tuleb nõustuda, iseeasi on sealjuures erinevad arvamused.

Kõige suurema riskina tõi Kadak välja teenuse kättesaadavuse väiksema käibega piirkondades. «Juhul, kui seadust muudetakse ja apteeke võidakse avada vabalt igalpool, võib juhtuda, et suuremates linnades on huvi suurem. Aga kuna kvalifitseeritud personali on täpselt nii palju, nagu on, siis võib väiksematest kohtadest tööjõud ära joosta,» selgitas Kadak. Samas aga ei pidanud ta reaalseks, et otsuse järel võiksid ravimite hinnad tõusta, kuna seda ei saa apteegid ise muuta.

Kadak märkis, et riigikohtu tänane otsus Tamro apteegipoliitikas suuri muudatusi kaasa ei too. «Meil on valitud strateegilised suunad ja me jätkame valitud suunal. Aga käitume vastavalt seadusandlusele,» ütles ta.

Tema sõnul võib otsus kaasa tuua suurema konkurentsi, ehkki see on juba täna piisavalt tihe. Sellegipoolest leidis Kadak, et suuri muutusi pole Tamros tihedama konkurentsi juures vaja vastu võtta, küll aga tuleb tegutseda vastavalt turule. «Kõige esmasena vaatame me ärihuve,» ütles Kadak ning lisas, et tegevused, mida Tamro arendab, ei tohi tuua kahjumit.

Riigikohus tunnistas täna põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks ravimiseaduse sätted, mis piiravad apteekide asutamist. Samas möönis riigikohtu üldkogu, et vähese nõudlusega piirkondade puhul võib asutamispiirangute puudumisel linnades tekkida senisest suurem nõudlus apteekrite järele, mis tingiks maa-apteekide sulgemist. Riigikohtu otsus jõustub tuleva aasta 9. juunil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles