Magnum riigikohtu otsusest: kaotajaks jäävad patsiendid

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on AS-i Magnum Medical ladu.
Pildil on AS-i Magnum Medical ladu. Foto: Liis Treimann

Rahvusvahelise kogemuse põhjal võib eeldada, et apteekide asutamispiirangute kehtetuks tunnistamise tagajärjel kannatavad nii teenuse kvaliteet kui kättesaadavus, ütles ravimite jae- ja hulgimüügi kontserni AS Magnum juhatuse esimees Kristjan Vilosius.

Riigikohus tunnistas täna põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks ravimiseaduse sätted, mis piiravad apteekide asutamist.

«Ennekõike tuleb kõigil apteegisektori osapooltel riigikohtu otsus põhjalikult läbi töötada ja välja selgitada, millisena riik sektori tulevikku näha soovib - sellest sõltuvad ka meie edasised otsused,» märkis Vilosius.

Ta tõdes, et ravimikontsern eeldas, et riigikohus kaalub kaalub rahvatervise ja ettevõtlusvabaduse väärtuste proportsionaalsust tasakaalustatumalt. «Rahvusvaheline kogemus piirangute kaotamisest on näidanud, et teenuse kvaliteet ja kättesaadavus kannatavad mõlemad tugevalt, seega eelkõige on riigikohtu otsuse põhikaotajaks Eesti patsiendid,» selgitas Vilosius.

Lisaks patsientidele jäävad Vilosiuse sõnul kaotajateks ka väikeapteegid, eelkõige just need, mis asuvad maapiirkondades.

Tänast riigikohtu otsust tervitas konkurentsiamet, kes piiranguid varasemalt kritiseerinud on. «Konkurentsiamet usub, et riigikohtu tänase otsuse tulemusel elavneb konkurents apteegiturul, mis mõjutab positiivselt nii tarbijaid kui ka ettevõtjaid,» teatas ameti pressiesindaja.

Kristjan Vilosiuse sõnul nemad tihedamat konkurentsi ei pelga. «Mis puutub Magnumisse, siis oleme tugev ettevõte ja konkurentsi ei karda,» märkis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles