Pildid: Sõnajalgade mammuttuulik sai 75-tonnise rootori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vendade Andres ja Oleg Sõnajala firma Eleon AS paigaldas täna Salme valda Lassi külla püstitavale tuulegeneraatorile 75-tonnise rootori koos tiibadega.

40 meetri kõrgusele eelnevalt betoneeritud mastiosale monteeriti peale viis mastiosa, seejärel tõsteti üleeile paika generaator.

Kui mastiosa detailide paigaldamisel kasutati kraananoolt pikkusega 128 meetrit, siis generaatori ja tiibade paigalduseks tuli noolt pikendada viie meetri võrra.

700 tonnise tõstevõimega kraana on Soomest, selle detailid toodi kohale 30 veoautoga ja kraana paigaldamine ise kestis kuus päeva.

Uue põlvkonna Eleon 3M116 tuugeni projekteerijad on vennad Sõnajalad ise ja tuulegeneraator on patenteeritud. Eleon 3M 116 paigaldatakse Saaremaale, Salme valda Lassi külla.

Oma torni kõrguse ja rootori diameetri läbimõõduga on ta Baltimaade suurim seni püstitatud tuulegeneraator ja spetsialistide sõnul ka üks võimsamaid. Tuulik on projekteeritud spetsiaalselt Eesti tuuletingimuste jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles