Rootsis leiti maasikatest A-hepatiiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis leiti maasikatest A-hepatiiti
Rootsis leiti maasikatest A-hepatiiti Foto: SCANPIX

Rootsi ICA kauplusteketi poodides müüdavatest maasikatest avastati A-hepatiidi viirust.

Tegemist oli Marokost pärit marjadega, mis eemaldati müügilt, kirjutab mtv3.fi. 

Senistel andmetel on nende maasikate söömise tagajärjel üks inimene haigestunud.

Ka varem on ette tulnud juhtumeid, mil maasikatest on hepatiidiviirust avastatud. Paar nädalat tagasi haigestus Põhjamaades 74 inimest Põhja-Aafrikast pärit maasikate söömise tõttu.

Rootsi toiduohutusamet soovitas siis Marokost ja Egiptusest pärit maasikaid enne söömist keeta. Sellest soovitusest loobuti möödunud nädalal, kuid nüüd võidakse see uuesti anda.

ICA teatas eile, et võtab müügilt ka Hispaanias kasvatatud rucola salati, kuna partii võib sisaldada salmonella baktereid. Salati viimane müügipäev oli möödunud laupäeval, kuid hoiatus anti selleks, et kuskil võib olla tarbijaid, kellel on seda salatit alles.

A-hepatiiti tekitab A-hepatiidi viirus ja tegemist on nii-öelda mustade käte haigusega. See on nakkushaigus, mis kahjustab maksa.

Sümptomiteks on palavik, valud, iiveldus ning ka naha ja slimavalgete muutumine kollakaks. A-hepatiidi vastu saab end vaktsineerida lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles