Täna jagatakse Oslos ja Stockholmis Nobeli auhindu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna jagatakse Oslos ja Stockholmis Nobeli auhindu
Täna jagatakse Oslos ja Stockholmis Nobeli auhindu Foto: SCANPIX

Täna leiab Norra pealinnas Oslos ja Rootsi pealinnas Stockholmis aset Nobeli auhindade jagamine.

Oslos antakse rahu Nobel üle Rahvusvahelisele Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonile (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons  - OPCW) selle organisatsiooni jõupingutuste eest keemiarelvade vähendamisel kogu maailmas, edastab AFP.

Ülejäänud Nobeli auhinnad, milleks on füüsika-, keemia-, füsioloogia-, meditsiini-, kirjandus- ja majandusauhind, antakse üle Stockholmis.

2013. aasta Nobeli füsioloogia ja meditsiinipreemia said rakumehhanismide uurijad James Rothman ja Randy Schekman, kes mõlemad on USAst ning Thomas Südhof Saksamaalt.

2013. aasta Nobeli auhinna keemias said keemiliste süsteemide mudelite loojad austerlane Martin Karplus, lõuna-aasfriklane Michael Levitt ja iisraellane Arieh Warshel.

2013. aasta füüsikapreemia läks osakeste massi uurinud teadlastele Šotimaa Edinburghi ülikoolis töötavale Peter Higgsile ja Belgia Brüsseli vaba ülikooli teadlasele François Englert´ile.

2013. aasta Nobeli kirjanduspreemia läks Kanada naiskirjanikule Alice Munrole, kes on 13. naine, kes selle preemia saab.

2013. aasta Nobeli majanduspreemia said USA majandusteadlased Eugene Fama, Lars Peter Hansen ja Robert Shiller, kes uurisid aktsiate empiirilisi hindu.

Oslos annab rahuauhinna üle Norra kuningas Harald V ja Stockholmis ülejäänud auhinnad Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf.

Lõuna-Aafrika Vabariigi endise presidendi Nelson Mandela tänane mälestusüritus sundis Nobeli komuteed tegema viimase hetke muudatusi auhindade kätte andmise tseremooniatel.

Nobeli auhinna võitjad saavad Alfred Nobeli bareljeefiga kuldmedali, diplomi ja tšeki.

Oslos ei osale auhinnatseremoonial Norra peaminister Erna Solberg ja kroonprints Haakon.

Stockholmis aga ei osale Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt ja kroonprintsess Victoria. Nad kõik on Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgis Mandela mälestusüritusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles