Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Arter

:

Sool koogi sisse

Prantsuse koogimeistrite koolkond jaguneb kindlalt kaheks. Ühed on veendunud, et küpsetada tuleb soolatud võiga, teised eelistavad traditsioonilisemat soolata varianti. Ja ega sool ainult taina sisse passi, seda jagub ka koogi täidisesse.


Minu hetke lemmikmaitse on ajalooline kombinatsioon karamellist koos soolakristallidega. Vististi ruulivad lapsepõlvest pärit iirisekommide pugimisega seotud mälestused. Suurt innustust olen saanud ka Belgia Galleri šokolaadipoe karamellipralineedest ja Pierre Hermé karamellitäidisega macaron’idest. 

Karamellikreemiga koogi jaoks sobib ideaalselt kergelt soolatud või ehk demi-sel, kus väheke soolakristalle juba sees. Tavaline kvaliteetne värske või käib ka, sest Maldoni soolahelbeid saab ju kreemi hulka puistata siis, kui karamelli tegemise lõppjärgus suhkrut ja võid sulatate. Mulle meeldib karamelli maitset veel vähese sidrunimahlaga täiendada, see jätab lisaks soolale suhu ka värsket hapet.

•    250 g klassikalist liivatainast
•    250 ml suhkrut
•    150 g soolavõid
•    200 ml 38% rõõska koort
•    4 želatiinilehte
•    150 ml leiget vett
•    1 sidruni mahl
•    2 banaani
kaunistuseks värskeid maasikaid
Lülita ahi sisse ja eelkuumuta 170 ˚C. Pane lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaber. Aseta valmis rullitud ja ümmarguseks lõigatud tainas vormi. Keera ääred kahekorra ja mulju laiaharulise kahvliga koogiäärele muster peale. Vajuta kahvliga taina põhi läbi, et õhk küpsemisel välja saaks. Vaata, et kuhugi ei jääks suuremaid auke, muidu voolab täidis hiljem sealtkaudu välja. Küpseta 20–25 minutit.
Libista želatiinilehed potti kuuma vette 10 minutiks ligunema. Kuumuta, kuni želatiin on täielikult sulanud, ja lase siis veidi jahtuda.

Võta paksu põhjaga pann ja sulata selles suhkur koos võiga, samal ajal pidevalt kuumakindla spaatliga ringikujuliselt segades. Alul on mass vahutav ja hele, siis hakkab tasapisi iirise värvi muutuma. Ole ettevaatlik, sest temperatuur on kõrge. Ära mingil juhul karamelli maitsma kipu!

Kuumuta potis rõõsk koor kuni keemiseni. Lisa kuum koor helepruunile massile pannil törtsu kaupa, sega pidevalt. Hoia igaks juhuks kõrval valmis tühja potti. Kui kuumus on üleliia suur ja iirisemass hakkab soovitust tumedamaks minema, vala kogu segu külma potti. Nii peatad edasise kõrbemise ja kibeda maitse tekke.

Võta karamell tulelt, vala sisse veidi jahtunud želatiinivedelik ja pressi välja veerandi sidruni mahl. Jahuta ja lase veidi hanguda. Koori ja tükelda banaanid, piserda lõigud sidrunimahlaga üle ja aseta tainale. Vala peale karamellikreem. Hoia kooki vähemalt kolm tundi külmkapis. Kaunista enne söömist poolitatud värskete maasikatega.


Logi sisse:
Vaata kommenteerimise tingimusi | Näita e-maili avalikult:
Telli Postimees endale koju
Kuuluta Postimehe paberlehes
Viimased uudised
E24
Sport
TallinnCity
Naine
XXVI laulu- ja XIX tantsupidu
48h populaarsemad teemad
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
Välisuudised
Tarbija24
Arvamus
VIIMASED GALERIID
Postimees +
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
SOOV.EE
Juhtimine
Elukeskkond
Sünnipäev täna - 24. aprill

Palju õnne!

Tõnu Trubetsky

51

Tõnu Trubetsky

luuletaja ja muusik

Barbara Streisand

ameerika laulja ja filminäitleja

Riina Raig, 62

arhitekt

Toomas Luhaäär, 57

vandeadvokaat

Margus Viigimaa, 56

kardioloog

Toivo Klaar, 46

riigiametnik

Dilaila Nahkur-Tammiksaar, 45

prokurör

Horoskoop
Tartu Postimees
Pärnu
Viljandi
Rakvere
Paide
Valga
Top lood
Top kommentaarid
Arhiiv
Pilt.postimees.ee viimati lisatud
kasutaja endla122 galeriist
Valuutakursid
USD
0,723 EUR
GBP
1,214 EUR
LTL
0,29 EUR
SEK
0,11 EUR
RUB
0,02 EUR
=
Kursid seisuga: 23.04.2014