Nool: vaja on tõsta riigi reostustõrjevõimekust

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil komisjoni liikmed: Kaja Kreisman, Eldar Efendijev ja komisjoni esimees Erki Nool
Pildil komisjoni liikmed: Kaja Kreisman, Eldar Efendijev ja komisjoni esimees Erki Nool Foto: Gunnar Paal

Riigikogu keskkonnakomisjoni tänasel väljasõiduistungil oli tähelepanu keskmes riigi reostustõrjevõimekus, mida on komisjoni esimehe Erki Noole sõnul vaja tõsta.

«Elu on näidanud, et riigil ei ole veel vajalikku reageerimiskiirust ja reostustõrjevõimekust suurema merereostuse likvideerimiseks. Silmas pidades tihedat laevaliiklust Läänemerel ja suurt reostusriski on vaja tunduvalt  suurendada võimalusi nii reostuste avastamiseks seire parandamise kaudu kui ka päästeoperatsioonide läbiviimiseks. Seda mitte ainult Läänemerel vaid ka Peipsi järvel,» ütles keskkonnakomisjoni esimees Erki Nool.

«Vaja on tõsta kriisiolukorras tegutsemiskiirust ja parandada merereostustõrje teenistuse materiaalset baasi. Samuti tuleb kehtestada tegutsemisjuhend vastava määruse kaudu, mis tagaks ladusa koostöö erinevate üksuste vahel,» lisas ta.

Keskkonnakomisjon tutvus mere- ja lennupääste koordinatsioonikeskuses politsei- ja piirivalveameti multifunktsionaalse laevaga Kindral Kurvits, kus saadi ülevaade riigi reostustõrjevõimekusest merel ja piiriveekogul. Samuti reostuse lokaliseerimise ja likvideerimise korraldamisest merel ning piiriveekogul. Kõne all oli ka nii siseriiklik kui ka rahvusvaheline koostöö.

Eestis on välja töötatud riiklik merereostustõrje plaan, mis on vajalik reostustõrje valmisoleku tagamiseks strateegilisel tasandil. Plaani eesmärgiks on kindlustada reostuse ennetamine, avastamine, likvideerimine ja  keskkonna taastamine Läänemerel Eesti vastutusalal, kasutades selleks efektiivselt riiklikus, ettevõtlus- ja ühiskondlikus sektoris olevat võimekust.

Eesti ühines Läänemere piirkonna merekeskkonna kaitse konventsiooniga (Helsingi konventsioon 1992), millega võttis endale kohustuse täita konventsiooni sätteid, samuti Läänemere piirkonna merekeskkonna kaitse komisjoni (HELCOM) soovitusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles