Türgi prokurör tahab 13-aastast poissi grafiti joonistamise eest vangi panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavalduste ajal tekkinud grafiti Istanbuli Taksimi väljaku ääres.
Meeleavalduste ajal tekkinud grafiti Istanbuli Taksimi väljaku ääres. Foto: SCANPIX

Türgi prokuratuur nõuab kaheaastast vanglakaristust 13-aastasele poisile, keda süüdistatakse ühiskondliku vara kahjustamises suviste Gezi pargi protestide ajal.
 

Türgi lääneosas asuva Çanakkale provintsi prokurör süüdistab poissi, keda nimetatakse vaid initsiaalidega B.T.İ., protestide ajal oma kodulinnas tänavale loosungite «astu tagasi valitsus», «surm fašismile» ja «f**k the police» kirjutamises, edastas Türgi päevaleht Hürryiet.

Süüdistaja nõuab, et juhul kui poisile ei määrata vanglakaristust, võetaks ta siiski ära oma perekonna juurest ning antaks riigi hooldada.

3. juunil, mil Gezi pargi protestid hakkasid Istanbulist levima kõikjale üle Türgi, korraldasid Çanakkale keskosas ligi 2500 inimest marsi linna Vabaduse pargis. Politsei ei sekkunud meeleavaldusse, ent otsis üles need, kes kirjutasid loosungeid tänavatele ja seintele, edastas päevaleht Radikal.

Turvakaamerasalvestiste abil tuvastas politsei ka B.T.I., misjärel saatis linna politsei aseülem Tefvik Güreşçi avaliku turvalisuse teenistuse lasteteenistusele ametliku kirja, kus nõudis lapse vastutuselevõtmist.

B.T.İ. Kutsuti prokuratuuri ning ta andis psühholoogi juuresolekul tunnistuse, kus tunnistas, et kirjutas tänavale rahvahulgalt kuuldud loosungeid.

Kohtumeditsiini instituut kinnitas, et laps ei ole piisavalt küps, et mõista oma teo õiguslikke tagajärgi. Sellegipoolest esitas prokurör Ozan Kaya lapsele süüdistuse ühiskondliku vara rikkumises ning kinnitas, et kohtumeditsiini ekspertide raport ei ole juriidiliselt siduv.

Esimese astme kohus võttis süüdistuse menetlemisele ning istung peeti lapse kohaloluta 27. novembril. Tuleva aasta 21. jaanuaril peaks toimuma järgmine istung, kus politsei toob kohale ka süüaluse enda.

Gezi pargi protestid algasid maikuus, mil linnakodanikud avaldasid meelt pargi ümberehitusplaanide vastu. Rahumeelsest protestist sai aga pärast politsei vägivaldset sekkumist Türgi lähiajaloo suurim valitsusvastane meeleavaldus, milles hukkus viis protestijat ja üks politseinik ning viga sai tuhandeid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles