E-teenused laienevad Soome

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip annab digiallkirja.
Peaminister Andrus Ansip annab digiallkirja. Foto: Raigo Pajula

Eesti annab Soomele kasutada riikliku andmevahetuskihi ehk X-tee lahenduse, mis võimaldab luua ühiseid elektroonilisi teenuseid.

Esimesed pilootprojektid käivitatakse tuleval aastal, kui andmeid hakkavad vahetama maksuametid ja sotsiaalkindlustusametid. Eesmärgiks on võetud põhimõte, et inimesed ei peaks teises riigis tegutsedes uuesti esitama andmeid, mida nad ühes riigis on korra juba esitanud. Nii näiteks ei pea ettevõtjad edaspidi mõlemas riigis tõendama maksuvõlgade puudumist ning paberil pensionikindlustustõendi Soome viimisest pääsevad igal aastal ka need tuhanded Eesti inimesed, kes soovivad seal ametlikult töötada.

«Samasuguseid teenuseid tahame leida ka teistest valdkondadest,» kinnitas riigikantselei strateegiabüroo info- ja kommunikatsiooninõunik Siim Sikkut ja lisas, et tulevikus võiks saada Eesti digiretseptiga ravimeid osta Soomes ning samamoodi võiksid üle lahe arstide vahel liikuda inimeste terviseandmed. Plaanitavaid teenuseid asutakse tema sõnul põhjalikumalt kaardistama uuel aastal.

X-tee lahenduse jagamist ja selle ühist arendamist näeb ette Eesti ja Soome peaministri eile allkirjastatud koostöömemorandum. Tegu on teadaolevalt esimese rahvusvahelise kokkuleppega maailmas, mis on allkirjad saanud digitaalselt. Selleks ajaks valmis ka ID-kaardi baastarkvara uus versioon, mis võimaldab dokumente Soome ID-kaardiga allkirjastada.

Peaminister Andrus Ansip ütles, et Eestis on digitaalne asjaajamine muutunud niivõrd tavaliseks, et enam ei kujutataks ettegi käsitsi allkirjastatud paberdokumentidega ühest asutusest teise jooksmist. Tema sõnul on see toonud ajalist kokkuhoidu, mis võrdub aastas ühe töönädala ehk kahe protsendiga SKTst.

Kuigi andmete ühekordse esitamise printsiipi on otsustatud rakendada kogu Euroopa Liidus, on Eesti ja ka Soome tema sõnul selles vallas pioneerid. «Kui seda Euroopas tervikuna rakendada, peaks tulema väga suur kodanikumugavuse paranemine ja väga suur rahaline kokkuhoid,» lisas Ansip.

Kui Eesti-Soome koostöö sujub, loodetakse X-tee mudeliga huvi äratada Läänemere regioonis ning seejärel ka mujal Euroopas. Muu hulgas võiks see omakorda uusi ärivõimalusi avada nii Eesti kui Soome IT-ettevõtetele.

Eestis pakub praegu X-tee vahendusel igapäevaselt teenuseid ligi 200 ja kasutab üle 900 organisatsiooni ning päevas tehakse X-teel üle 800 000 päringu. X-teel liiguvad näiteks asutuste dokumendid ja kirjad, majandustegevuse registri andmed, rahvastikuregistri päringud ja haigekassa kindlustusandmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles