Läti moodustas Maxima poevaringu uurimiseks komisjoni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Riia Maxima supermarketile kaks päeva pärast varingut.
Vaade Riia Maxima supermarketile kaks päeva pärast varingut. Foto: SCANPIX

Riia Maxima kaubanduskeskuse varingu põhjuste uurimiseks moodustatud riikliku komisjoni töö on kavandatud aastaks, öeldakse teisipäeval vastu võetud valitsuse resolutsioonis.

Komisjoni hakkab juhtima Läti kõrgeima julgeolekuameti konstitutsioonikaitsebüroo (SAB) endine esimees Jānis Kažociņš.

Kažociņš ütles ajakirjanikele, et riiklik komisjon hakkab otsima süsteemi vigu ning tema tegevus ei kattu ametivõimude püüetega õnnetuse põhjusi välja selgitada.

Kui kõik ametkonnad oleksid teinud oma tööd korralikult, ei oleks seda tragöödiat juhtunud, rõhutas ta. «See tähendab, et süsteemid olid tõrked ja me peame need üles leidma.»

Komisjoni kuuluvad veel juhtimisekspert Baiba Rubess, endine Riia ringkonnakohtu kohtunik Ināra Šteinerte ja läbipaistvusega tegeleva vabaühenduse Delna nõukogu esinaine Inese Voika.

Komisjonilt tuleb üle vaadata Maxima varingu otsesed ja kaudsed põhjused, päästeoperatsioonid, võimude ja ametnike reageerimise tõhusus ning ehitust, riigihanget ja tsiviilkaitset käsitlev seadustik.

Komisjon esitab iga kolme kuu tagant peaministrile aruande ja koostab aasta möödudes lõppraporti, mis peab sisaldama ettepanekuid valdkonda puudutava seadusandluse parandamiseks.

Kui riiklik komisjon peaks omandama ametliku uurimise jaoks olulist infot, edastatakse see uurijaile. Komisjoni töö peab olema läbipaistev ja tal tuleb avalikkust regulaarselt tulemustest teavitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles