Laupäeva viimastel tundidel pääseb tasuta ligi 130 muuseumi

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusuemiöö hirmutuur Maarjamäel taskulampide valgel
Muusuemiöö hirmutuur Maarjamäel taskulampide valgel Foto: Toomas Huik

Homme kella 18–22 toimuval muuseumiööl pääseb tasuta ligi 130 muuseumi üle Eesti.


Eesti Ajaloomuuseumi arendusdirektor Mariann Raisma teatas, et tänavuse muuseumiöö sõnumiks on «Öös on lugusid», millest on inspireeritud ka muuseumiöö üritused ning programmid. Lugemisaastaga haakuv teema toob esile muuseumid kui lugude jutustajad.

Muuseumiööl saab osa kümnetest eriilmelistest üritustest üle Eesti: toimuvad etendused, mängud, lugemised, töö- ja jututoad, kontserdid, korraldatakse temaatilisi ekskursioone.

«Üheks eriatraktsiooniks on T-lood: Eesti kirjanike lühipalad, mida saab kuulata mobiiltelefonipõhises audiogiidis Regio T-numbri platvormil,» märkis Raisma. T-lugusid loevad Indrek Hirv, Andrus Kivirähk, Jaan Kaplinski, Kauksi Ülle, Aidi Vallik, Arne Ruben, Contra ja kümned teised kirjanikud.

Uutest muuseumidest osalevad muuseumiööl  näiteks Trükimuuseum Tartus ning Nukumuuseum ja Muuseum Miia-Milla-Manda Tallinnas. Samuti osalevad muuseumiööl esmakordselt Eesti Sõjamuuseum Viimsis, Kihnu muuseum, Tartu Ülikooli Kunstimuuseum, Liivi muuseum ning Kolkja vene vanausuliste muuseum.

«Tallinnas osalevad muuseumiööl lisaks muuseumidele ka riigiarhiiv, kunstihoone ning kesklinna ajaloolised luteri kirikud, kus samuti toimuvad ringkäigud ning kontserdid. Tallinnas sõidab muuseumide vahel tasuta muuseumiöö buss,» loetles Raisma.

Eesti muuseumiöö on osa üle-euroopalisest muuseumiööst, mida korraldatakse juba kuuendat korda. Esimest korda toimus üle-eestiline muuseumiöö eelmisel aastal ühe muuseumiaasta suurüritusena. Eestis osales siis 100 muuseumi ning sellest kujunes Eesti suurim muuseumide ühisüritus. Ainuüksi Tallinnas külastas muuseumiööl muuseume üle 50 000 inimese. Eelmisel aastal võitis muuseumiöö ka Tallinna linna kultuuriteo auhinna.

Muuseumiöö programmi leiab siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles