Kõrgõzstanis muutus ööl vastu tänast taas rahutuks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspresident Kurmanbek Bakijevi poolehoidjad Ošis.
Ekspresident Kurmanbek Bakijevi poolehoidjad Ošis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstanis Džalalabadis ja Ošis leidsid täna hommikul aset kokkupõrked vahevalitsuse toetajate ja ekspresidendi Kurmanbek Bakijevi poolehoidjate vahel, vigastada sai vähemalt 30 inimest.

Esialgsetel andmetel on valdavalt tegemist tulistamise tõttu saadud vigastustega, kuid mõni sai pihta ka kividega. Kolme vigastatu seisund on äärmiselt raske, vahendas Interfax.

Eile hõivasid Bakijevi poolehoidjad mõlemate oblastite keskustes kohaliku omavalitsuse peahoone. Täna hommikul püüdsid vahevalitsuse toetajad need hooned oma kontrolli alla võtta, vahendas AKIpress.

Oši oblastis peeti kinni Bakijevi endine nõunik, partei Uus Kõrgõzstan liider Usen Sõdõkov. Oblasti siseasjade osakonna ülema asetäitja Šakir Zulimovi sõnul võeti Sõdõkov kinni ööl vastu tänast.

Vahevalitsus süüdistab Sõdõkovi protestiaktsioonide korraldamises riigi lõunaosas ja pealinnas Biškekis. Tema vastu algatati kriminaalasi.

Ööl vastu tänast oli riikliku telekanali eetris mängitud ette helilinti, millel ajasid juttu Sõdõkov, kommunistide juht Masalijev ja Džalalabati oblasti kuberner Bektur Asanov. Sõdõkovi häälega mees andis korralduse hakata riigi lõunaosas tegutsema.

Julgeolekuteenistuse ametnikud pidasid täna Biškekis kinni ka kommunistliku partei liidri Ishak Masalijevi.

Interfaxi andmetel on Džalalabadi oblasti administratsiooni peahoone Bakijevi pooldajate kontrolli all. Neid on ligikaudu 300. Kedagi juhtkonna juurde ei lasta. Ligipääs naabertänavate kaudu on barrikadeeritud kividega.

Rahutused jätkuvad ka Oši linnas. BBC Newsi andmetel püüdsid Bakijevi toetajad hõivata kohaliku omavalitsuse peahoonet, kuid vahevalitsuse kinnitusel on taastatud kontroll linna üle.

Kõrgõzstani võimud teatasid varem, et Bakijevi pooldajad, näiteks Sõdõkov, valmistasid ette riigipööret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles