Amet küsib Maxima varingut uurinud insenerilt lisainfot Eesti hoonete kohta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Maxima.
Riia Maxima. Foto: SCANPIX

Riia Maxima varingut uuringut insener Toomas Kaljas ütles eile, et ka Eestis leidub palju ohtlikke hooneid ning tehnilise järelevalve amet plaanib talt selle kohta lisainfot küsida.

«Me plaanime Kaljasega ühendust võtta ja küsida talt konkreetseid ehitisi, mis tunduvad tema jaoks ohtlikud,» ütles ameti peadirektori asetäitja Kaur Kajak. «Kui ta need nimetab, vaatame need üle. Väide, et enamik avalikke hooneid on ohtlikud, on tehnilise järelevalve ameti hinnangul ennatlik. Aga me kontrollime Kaljase väiteid.»

Ta ütles, et juba praegu käivad objektide külastused ning iga nädal vaadatakse üle 1-2 hoonet. «Ma arvan, et kuu-pooleteise pärast saame juba tulemustest rääkida, et kas need väited vastavad tõele või mitte,» sõnas Kajak.

Kontrollitavate objektide valikul võeti aluseks inimeste vihjed ja avaldused. «Võtame kõige enne töösse need vihjed, kus isik on esitanud kahtlustuse koos reaalse ohu kirjeldusega,» ütles TJA peadirektori asetäitja.

Lisaks kontrollib amet hooneid, kus on kasutatud Riia Maximaga sarnast tehnilist lahendust. «Meie hinnangul pole see Maxima probleem, vaid konkreetse tehnilise lahenduse probleem, mida võib leida näiteks tööstushoonetes või spordihallis,» ütles Kajak.

Insener Kaljase järeldustesse suhtus ta ettevaatlikult. «Me väga täpselt ei tea veel, mis Riias juhtus. TJA seisukoht on, et see ekspertiis on üks paljudest, mis selle kohta tehakse, me ei usu, et see jääb ainukeseks ekspertiisiks,» ütles Kajak.

Riias varises novembris kokku Maxima kauplus, õnnetuses hukkus 54 ja sai viga 39 inimest. Eile sel teemal uurimisraporti avaldanud arhitekt Toomas Kaljas ütles, et õnnetuse põhjustas vigane katusekonstruktsioon ja ohtlikke avalikke hooneid on ka Eestis väga palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles