Eesti eksperdid: Riia lossi põleng sai alguse sädemest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia lossi põleng 20. juunil.
Riia lossi põleng 20. juunil. Foto: SCANPIX

Eesti firma H-ekspertiis järelduste kohaselt sai juunis Riia presidendilossis möllanud tulekahju alguse sädemest ning hakkas levima hooneosast, mida parajasti renoveeriti, teatas uurimise tellinud Läti riigivara haldusfirma (Valsts nekustamo īpašumu - VNI).

Ekspertide hinnangul võis kahjutuli alguse saada ka sigaretist või mõnest muust lahtisest tuleallikast.

Ekspertiisitulemused osutavad, et tulekahju sai alguse lossipööningu edelapoolsest seinast, ütles H-ekspertiisi esindaja Jaan Aija. «Tulekahju võis põhjustada säde, hõõguv tubakas või mõni muu lahtise tule allikas,» lisas Aija.

Tuli võis hõõguda vähemalt viis tundi või isegi kogu 20. juuni päeva ning leegid lahvatasid alles kella 21.30-21.40 paiku õhtul, leidsid eksperdid.

VNI esindajate sõnul leiti lossi peosaalist põlengu järel kasutatud tulekustuti, mis võib tähendada, et suur tulekahju sai alguse väiksemast põlengust, mida ei suudetud korralikult kustutada. Eksperdid sellele versioonile aga kinnitust ei leidnud.

Riia 14. sajandil ehitatud loss, kus asub ka riiklik ajaloomuuseum, süttis 20. juuni õhtul ning leekides said rängalt kahjustada nii hoone katus kui ka kaks ülemist korrust. Ehkki tavaliselt asub lossis ka presidendi residents, oli see õnnetuse ajal parajasti renoveerimistöödeks välja kolitud.

Tuletõrje- ja päästeteenistuse (VUGD) ülem Oskars Āboliņš tunnistas pärast kustutustöid, et tegemist oli ühe raskeima põlenguga, mida tuletõrjujatel on tulnud kustutada, ja neid vedas alt aegunud tehnika.

Täpsemalt ilmnes kustutustööde käigus, et Riia vanalinna veevarustus ei võimalda piisavas koguses vett saada ja nii tuli pumbata seda lisaks Daugava jõest. Pumbajaam aga ei töötanud ja tuletõrjujad pidid välja mõtlema uue lahenduse.

Tuli levis enam kui 3000 ruutmeetrile ning õnnetuskohale saabus 12 päästeteenistuse brigaadi 79 tuletõrjujaga.

Tulekahju põhjuste osas on algatatud ka kriminaaljuurdlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles