Iisraeli peaminister esitab uue rahukava ettepaneku

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1967. aasta Lähis-Ida sõda, mille käigus okupeeris Iisrael piirkonnas mitmeid maa-alasid.
1967. aasta Lähis-Ida sõda, mille käigus okupeeris Iisrael piirkonnas mitmeid maa-alasid. Foto: Postimees

Iisraeli väljaande teatel teeb Iisraeli peaminister Ehud Olmert palestiinlastele ettepaneku, mille kohaselt saaksid palestiinlased 93 protsenti juudiriigi okupeeritud Jordani jõe Läänekaldast.

AFP viitas Iisraeli väljaandele Haaretz, mille andmetel pakub peagi ametist lahkuv Olmert Palestiinale maa-ala juhul, kui nad vallutavad selle tagasi terroristlikkus tegevuses süüdistatavalt Hamasilt, mis hõivas piirkonna 2007. aastal.

Palestiinlased kardavad, et Iisraeli selline samm seab ohtu Lähis-Ida rahukava teise faasi, mis näeb ette iseseisva Palestiina riigi loomise. Rahuplaani kolmas ehk viimane etapp peaks konflikti lõpetama. Samuti peaksid araabia maad sõlmima Iisraeliga rahulepped.

Iisraelile jääval seitsmel protsendil Läänekaldast elavad 250 000 juuti.

Iisraeli peaministri esindaja Mark Regev keeldus teemat AFP-le kommenteerimast, kuid kinnitas, et kõnelustel palestiinlastega on tehtud edusamme.

Rahukõnelusi juhtiv USA on teatanud, et teeb kõik endast oleneva juba sel aastal rahuni jõudmiseks. Selle taga võib näha soovi leida probleemile lahendus enne president George W. Bushi ametiaja lõppu jaanuaris.

Iisrael ja Palestiina vaidlevad Läänekalda, Gaza maakitsuse ja Jeruusalemma idaosa üle. Kõik nimetatud alad okupeeriti Iisraeli poolt 1967. aastal. Probleemne on ka Palestiina põgenike olukord, mis tõusis päevakorda pärast Iisraeli riigi loomist 1948. aastal.

Gaza sektoris ja Jordani jõe Läänekaldal elab hinnanguliselt 3,5 miljonit palestiinlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles