Läti politsei: meie pole eestlaselt Maxima varingu raportit tellinud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kaljas
Toomas Kaljas Foto: SCANPIX

Üleeile jõudis avalikkuse ette Soomes tegutseva Eesti inseneri Toomas Kaljase raport Riia Maxima varingust, mille tellijaks oli mehe sõnul Läti politsei, viimane aga lükkas selle väite ümber.

«Selle raporti tellis Läti politsei kriminaaluurimise osakond ja see esitatakse ümbrikus ning allkirjastatult,» seisab 42 lehekülje pikkuse internetis avaldatud dokumendi sissejuhatuses. Samas tõdeb Kaljas aga, et tema analüüs põhineb avalikult kättesaadavatel materjalidel – joonistel, fotodel, videotel ja Aalto ülikoolis poltidega tehtud katsetel.

Läti politsei pressiesindaja Dairis Anučins kinnitas täna Postimehele, et nemad eestlaselt raportit ei tellinud.

«Võime teatada, et Läti politsei pole härra Toomas Kaljaselt mingit ametlikku raportit tellinud,» ütles ta. «Insener Toomas Kaljas pole ametliku raporti koostamiseks valitud ekspert. Meil pole alust tema kvalifikatsioonis kahelda, kuid samas ei saa me tema raportit ka ametliku infona kasutada, kuna härra Kaljas ei näidanud oma kvalifikatsiooni kohta ühtegi sertifikaati.»

«Seetõttu kasutasime tema infot katuse kokkuvarisemise võimalike põhjuste kohta vaid teabe saamise eesmärgil. Lisasime selle info kriminaalasja materjalidesse nagu kogu muu teabe, mida me Maxima juhtumi asjus erinevatelt inimestelt saanud oleme,» ütles Anučins.

Kaljas juhib Soomes ettevõtet Rak-Tek Solutions, kuid seejuures puudub tal Soome inseneri pädevustunnistus. Ka Eestis pole talle inseneri kutsetunnistust väljastatud. Postimehega rääkinud insenerid ja ehitusasjatundjad, kes ei soovinud siseringi küsimusi meedia vahendusel arutada, suhtusid Kaljase raportisse ja sellele järgnenud sõnavõttudesse avalikkuses umbusuga, olles eriti kriitilised tema väidete suhtes, et Eestis leidub palju ohtlikke ühiskondlikke hooneid.

Toomas Kaljas: mul polegi kutsetunnistust vaja

«Ah nemad ei olnudki tellinud? Väga huvitav informatsioon,» vastas Kaljas küsimusele, kas vastab tõele, et Läti politsei ei tellinud talt raportit. «Ma kuulen seda küll esimest korda, et nemad seda raportit siis ei tahtnudki. Igatahes eile ma käisin Lätis ja neile selle raporti koos oma kommentaaridega andsin.»

Kaljas rääkis, et peauurija võttis eile raporti vastu ja talle avaldati tänu selle eest, et politsei saab uurimisega edasi minna. Tasu ta raporti eest ei saanud ega tahagi, samuti ei sõlminud ta politseiga selle koostamise kohta lepingut, ütles insener.

Kaljase väitel tulid politsei esindajad tema juurde, kui ta viibis pärast Maxima õnnetust Lätis ühel pressikonverentsil.

«Meil ei olnud mingisugust muud lepingut, kui et nemad tahtsid ametlikult saada seda raportit. Ta ei tutvustanud ennast nimepidi, seal oli kaks inimest, kes rääkisid vene keelt, neil oli tõlk vahel,» rääkis ta ja ütles, et kohtus eile Läti politseis samade inimestega.

Miks aga lätlased just temalt raportit soovisid saada? «Sellepärast, et olen oma seisukohta tugevalt esitanud ja mul on see tugev seisukoht,» arvas Kaljas ise.

Ta ütles, et kutsetunnistust tal pole ning avaldas arvamust, et ei vajagi seda. «Mis mõttes inseneri kutsetunnistus? Ma olen ju lõpetanud ülikooli, juba selle kaudu ma olen oma tunnistuse saanud. Jah, on olemas sellised kommertslikud tunnistused, mida ma pole põhimõtteliselt kunagi endale hankima läinud, sellepärast, et neil pole sisulist väärtust. Ma põhimõtteliselt ei hakka neid kunagi endale ka hankima,» rääkis insener.

Kaljas ütles, et on lõpetanud Helsingi Tehnikaülikooli ja õpib praegu doktorantuuris. «Sellest tuleb minu doktoritöö,» ütles ta Maxima varingu uurimise kohta. Eesti inseneride kriitikat enda suunas nimetas ta aga isiklikuks rünnakuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles