Simson: toetusuuring peegeldab Keskerakonna valimisvõitu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni hinnangul peegeldab partei 32-protsendiline toetus erakonna võitu sügisestel kohalikel valimistel.

Simsoni sõnul arvab ilmselt suur osa inimestest, et Keskerakonna kriitika valitsuse tegevuse kohta pakub selget alternatiivi ja seda ka järgmise aasta riigieelarve osas. «Keskerakonna fraktsioon on riigikogus jõuliselt tegelenud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse temaatika, õpetajate palga küsimusega ning võidelnud koolitoidu riigipoolse rahastamise suurendamise eest. Oma osa annab meie toetuse kasvule ilmselt ka Keskerakonna hea töö Tallinnas, mistõttu pealinna elanike arv suureneb pidevalt,» ütles ta partei teatel.

Võimuliitu kuuluvate Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetuse muutumine sõltub tema hinnangul palju sellest, kumb koalitsioonipartner suudab rohkem silma paista ja omavahelistes riidudes peale jääda. «Opositsiooni ülekaalukas toetus juba poolteise aasta jooksul näitab selgelt, et Eesti inimesed on praeguse valitsuse vastu usalduse täielikult kaotanud ning ootavad uut inimkeskset poliitikat ja juhtimist,» märkis Simson.

TNS Emori uuringu kohaselt hoiab parteide populaarsustabelis jätkuvalt esikohta Keskerakond, mille toetus on tõusnud seniselt 29 protsendilt 32 protsendile. Sellest kõrgem oli partei reiting viimati 2009. aastal. Keskerakonnale järgneb samuti opositsiooni kuuluv Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mida septembris toetas 23, oktoobris 20 ning nii novembris kui detsembris taas 23 protsenti küsitlusele vastanuist.

Viimastel kuudel jõudsalt toetust kasvatanud IRLi toetus langes detsembris kahe protsendipunkti võrra ehk 20 protsendini. Samal tasemel oli partei toetus ka oktoobris. Neljandal kohal on populaarsustabelis juba teist kuud Reformierakond. Kui septembris toetas erakonda 21 ja oktoobris 22 protsenti küsitlusele vastanuist, siis novembris kukkus partei toetus rekordiliselt madalale, 18 protsendile. Detsembris oli erakonna toetus ühe protsendipunkti võrra suurem ehk 19 protsenti.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli detsembris 31 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 906 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles